Pär Stenbäck: Svenskfinland existerar inte utan ett välmående Österbotten

13.10.2022 19:09
Det är inte så värst långt till Österbotten från huvudstadsregionen, ungefär fyra timmar med tåg. Men hur långt är det mentala avståndet, hur djup är kunskapsklyftan mellan söder och väster i Svenskfinland? Frågorna pockar på svar efter en oktoberturné i landskapet, detta efter ett pandemiavbrott på nästan tre år.
Mediernas inriktning på regional och lokal bevakning har lett till allt mindre allfinlandssvenska nyheter och analyser. Radio Vegas nyheter och Tv-nytt är kortfattade och regionalsändningarna är just regionala. Det saknas en gemensam kanal för en berättelse som överbygger landskapsgränserna.
I alla samtal jag för i Österbotten återkommer närheten till Västerbotten, något som uppenbarligen accentuerats när den efterlängtade nya färjan sjösattes. Färden till Umeå tar även den fyra timmar och där väntar en metropol med närmare hundratusen invånare, ett stort universitet med ett centralsjukhus och ett nytt bildkonstmuseum. Hit kommer både studenter, patienter och turister från Österbotten och de svenska arbetsgivarna rekryterar systematiskt allt från barnmorskor till metallarbetare i grannlandet. Enbart Umeå kommun har över femtio lediga tjänster på sin hemsida.

ANDRA LÄSER