Stadsborna har åkt till stugan – polisen skingrade ungdomar på Blåbärslandet

På flera håll i huvudstadsregionen har polisen tvingats gripa in då flera personer än tillåtet har samlats på samma ställe.

Vid Drumsö bro i Helsingfors var tidvis trångt om både fiskare och förbipasserande på påskaftonen.
Speciellt grupper av unga har sysselsatt polisen, skriver Helsingin Sanomat på lördagskvällen. På Blåbärslandet i Helsingfors samlades 20–30 personer på strandklipporna för att fira påskafton. De unga förde inget oväsen, men bröt mot restriktionerna eftersom fler än tio personer inte ska samlas i grupp.
Även i Jakobacka har ungdomar samlats i större grupper och polisen har varit tvungen att gripa in.
Samtidigt har många stadsbor lämnat huvudstadsregionen för att fira påsk, vilket syns ute på holmar och sommarstugetäta områden. I Hangö noterar stadsdirektören Denis Strandell en flerfaldig ökning av sommargäster under påskhelgen.
Han säger till Ilta-Sanomat att staden nu har 1500 fler personer än där vanligtvis bor. I Hangö bor normalt 8 400 personer.
– Vi har många sommargäster som bor i höghus, enfamiljshus och villor. När Nyland är stängt, så varför skulle inte de här människorna fira påsk i Hangö som normalt, säger Strandell.
Han är inte oroad för att Hangö, som hittills inte haft ett enda coronafall, nu skulle drabbas av att huvudstadsborna kommer på besök.
– Jag ser det inte som någon större risk. Att helsingforsare kommer hit och smittar ner hangöborna är en teoretisk och mycket liten möjlighet, säger han.
Polisen har intensifierat övervakningen av Nylands landskapsgränser under påsken, men meddelar att trafiken har varit mindre än vanligt. På skärtorsdagen granskades 45 604 fordon medan antalet på långfredagen var nere i 11 471 fordon.
Syftet med begränsningarna är att stoppa spridningen av coronaviruset.
ANDRA LÄSER