Vägen till framgång går via försvaret

Teemu Pukki har gått för fullt på träning i tio dagar och känner inget av vristskadan. Tim Sparv har tränat bra och är redo för spel i EM-premiären.

Tim Sparv är redo att bjuda Danmark på en holmgång.
– Vi spelar så länge tränaren vill att vi ska spela, säger de med en mun.
Det betyder sannolikt väldigt länge, i synnerhet om matchen blir jämn. Sparv är enormt viktig i sin balanserande roll, Pukkis betydelse i målskyttet och som offensiv ledstjärna kan inte betonas nog.
Den största delen av landslaget samlades 24 maj och förberedelserna har egentligen pågått i mer än ett och ett halvt år. EM skulle ju ursprungligen spelas sommaren 2020 men så kom coronapandemin och svepte in hela världen i sin ondskefulla dimma.
– Äntligen är vi här. Förberett oss har vi gjort alldeles tillräckligt länge. Jag är glad, jag är stolt och jag längtar att få gå ut och utmana Danmark, säger Sparv.
Både Sparv och Pukki har många fina år av dansk ligafotboll bakom sig. Sparv som aktad mittfältare i Midtjylland, Pukki som i Bröndby växte ut till den anfallare han är i dag.
Båda kan dansk fotboll och vissa spelare lite extra bra.
– Thomas Delaney har jag rätt bra koll på. Har mött honom många gånger. Om det hjälper då vi möts vet jag inte men kanske det gör det, säger Sparv.

Avsaknad av rutin inget problem

Danmark har mästerskapsrutin så det räcker och blir över. Finland är med för första gången men Pukki ser det inte som ett problem.
– Vi är ju ett rätt rutinerat gäng spelare som varit med om mycket. Så jag tror inte att det blir ett problem. Däremot hoppas jag att jag har lite fjärilar i magen då vi springer ut på planen. Jag brukar prestera bättre om jag är lite nervös.
Båda verkade hur lugna och avslappnade som helst på den sista, virtuella presskonferensen inför match. Mest roligt hade de åt den eviga presschefen som hade det lite småtungt med Uefas tekniska upplägg.
– Jag kan personligen inte vänta på att matchen ska börja. Jag har väntat så länge. Jag är verkligen redo och det är hela laget, säger Pukki.
Danmark har vunnit nio av sina senaste elva matcher, spelat en oavgjord och endast förlorat mot Belgien. Målskillnad 31-6. I de senaste fem matcherna har laget släppt in ett mål, mot Tyskland, och gjort sjutton. Finland har inte vunnit en enda av sina senaste sex matcher.
– Danmark är ett väldigt bra lag. Vi står och faller med defensiven. Den måste fungera. Och så får vi inte ge dem stora utrymmen. Då går det illa, säger Sparv.
Finland får slå ur underläge, som så många gånger tidigare.
– Vi kanske är utmanare inför EM men efter EM är vi inte det längre, säger Sparv.

Danmark-Finland, lördag 19.00 på Parken.

ANDRA LÄSER