President Niinistö till CNN: ”Putin har gått all-in”

President Sauli Niinistö säger i en tv-intervju med amerikanska CNN att Vladimir Putin av allt att döma är frustrerad på grund av läget i Ukraina. ”Han verkar vara mycket ensam i sina stora salar.”

Finlands president Sauli Niinistö säger i en CNN-intervju att Putin verkar känna sig ensam och frustrerad.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
25.09.2022 18:10 UPPDATERAD 25.09.2022 19:18
CNN:s programledare Fareed Zakarias intervju Finlands president Sauli Niinistö gick i amerikansk tv på söndag eftermiddag finsk tid. Zakaria intervjuade Niinistö med anledning av läget i Ryssland och kriget i Ukraina.
På en direkt fråga om huruvida Putins uppförande har förändrats sedan början av året svarar Niinistö att läget för Finlands del är stabilt och att det inte finns några tecken som tyder på att Putin skulle kunna göra några större drag mot Europa eller Finland – nu eller inom den närmaste framtiden. Samtidigt bedömer han att Putin gått från kalkylerande och försiktig till aggressiv det senaste året.
– För att uttrycka det i pokertermer: han har gått all-in.
Isoleringen under coronatiden har enligt Niinistö förändrat Putins uppförande. När Niinistö besökte Putin i oktober 2021 i Moskva var det uppenbart att han aktade sig för covid-19, säger Niinistö.
– Han har varit frustrerad över läget i Ukraina sedan 2014. Nu har frustrationen ökat. Han har bestämt sig för att lösa situationen på ett sätt eller annat.
– Det verkar som om han är mycket ensam i sina stora salar. Det finns få människor i hans närhet och jag vet inte vilka de är.
Om den kommande vintern och energikrisen säger Sauli Niinistö att stigande priser och räntor orsakar problem för många hushåll, men det handlar ändå inte om någon oöverkomlig situation.
– Våra bekymmer är små jämfört med vad folket i Ukraina står inför. Jag tror nog att européerna klarar av den här vintern.
För stunden ser Niinistö inte att fred är ett troligt alternativ i Ukraina. Han säger sig vara redo att diskutera med Putin, om omvärlden bedömer att det kan leda till något positivt. Men det samtalet kan äga rum endast om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är välvilligt inställd till en sådan diskussion, poängterar Niinistö för CNN.
Niinistö har även tidigare kommenterat Vladimir Putin för amerikanska medier. Den här gången uppmärksammade presidentens kansli intervjun på Twitter.
Under sitt USA-besök talade Sauli Niinistö i FN:s generalförsamling. Han ska även ha träffat representanthusets ledamot Nancy Pelosi.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER