Lipponen kritiserar Nordea – hotar byta bank

"Finns det någon gräns för den svenska bankens arrogans?", undrar förre statsministern Paavo Lipponen i en insändare i Helsingin Sanomat.

Paavo Lipponen är missnöjd med sin bank.
Det är bankens pressmeddelande i förra veckan som fått Lipponen att fatta pennan. Banken rubricerar meddelandet "Ett hopplöst fall" (Toivoton tapaus), och förutspår dystra utsikter för den finländska ekonomin också framöver. Ett sådant uttryck är inte värdigt en bank, och stämmer dessutom inte, anser Lipponen.
– Beror en dylik överlägsenhet månntro på att Finlands Nordea degraderats till filialkontor, eller handlar det om hybridkrigföring? Och stämmer det att en högt uppsatt tjänsteman vid Nordea varit utomlands och tiggt om en nedvärdering av Finlands kreditvärdighet? Det skulle vara ofosterländsk verksamhet, skriver Lipponen.
Helt absurt.
Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju avfärdar påståendet i en intervju för tidningen Talouselämä.
– Helt absurt. Det är klart att ingen gjort det. Det är ju inte ens möjligt, eftersom kreditvärderarna inte tar emot experter utomlands utan själva kommer hit på besök för att intervjua olika experter.
Kangasharju anser inte heller att det är något fel på rubriken på pressmeddelandet. Enligt honom hänvisar uttrycket inte bara till Finlands situation utan hela den globala ekonomin,
– Läser man lite längre än rubriken så står det ju inte alls att allt hopp är ute, utan där diskuteras svårigheterna och de åtgärder som Finland borde vidta.
Om Nordea inte tar tillbaka sitt uttalande lovar Lipponen att byta bank och sluta dra in sand i Nordeas kontor, av allt att döma med en släng till styrelseordföranden Björn Wahlroos som i tiden ska ha uttalat sig förklenande om bankens vanliga kunder.
ANDRA LÄSER