Så såg det ut när Danmark och Norge godkände Finland – gratulationer från drottningen

I dag har det passerat hundra år sedan både Danmark och Norge erkände Finlands suveränitet. Danmarks drottning Margrethe II passar på och skickar gratulationshälsningar till president Niinistö från det kungliga slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Det historiska telegrammet och Danmarks drottning Margrethe.
"Jag har den ære at meddele at den danske regering anerkender Finland som fri og uafhængig stat og samtykker i at træde i direkte forbindelse med Finlands regering."
Så står det på det historiska telegram som Danmarks ambassad i Helsingfors delade under onsdagen på sin Facebook-sida. Telegrammet skickades ut av Danmarks dåvarande utrikesminister Erik Scavenius den 10 januari. Som mottagare står Finlands regering i Helsingfors och adressen Fabiansgatan 28.
På det trespråkiga telegrammet står all information först på ryska. Det beror på att telegrafverket då var ryskt.
Det räckte fjorton dagar innan Finlands senat meddelade den glada nyheten om Danmarks erkännande av Finlands självständighet, alltså fran till den 24 januari. Det datumet återfinns också på telegrammet.
Telegrammet kom fram den 13 januari 1918 klockan 13.36.
Kungliga hälsningar
Med anledning av dagens jubileum skickar den danska drottningen Margrethe varma gratulationer till president Sauli Niinistö:
Det glæder mig, at de bilaterale relationer blev etableret på et tidligt tidspunkt i Finlands historie, og at de fortsætter med at styrkes dag for dag. Vore to lande er i dag tæt forbundne i det nordiske samarbejde såvel som internationalt, hvor vi i fællesskab arbejder for den samme sag.
Hälsningen är undertecknad med "Margrethe R."
Även den norska ambassadören Åge B. Grutle har twittrat ett historiskt protokoll i dag. Klockan 12.30 finsk tid den 10 januari 1918 godkände kung Haakon VII på "Kristiania Slot", som det kungliga slottet i Oslo då hette, Finland.
Också svenska ambassaden var häromveckan ute i samma ärende som den danska och den norska ambassaden. Det är nämligen så att Sveriges kung Gustav V godkände Finlands suveränitet redan den 4 januari 1918. Den svenska generalkonsulen i Helsingfors, Walter Ahlström, skickade ett brev till Finlands senat. Samma dag godkände även Tyskland och Frankrike Finland.

ANDRA LÄSER