HBL satsar på ekonomijournalistik igen

HBL gör en storsatsning på ekonomi och näringsliv. Nytt är också att den tidigare bevakningen i affärsmagasinet Forum blir en del av HBL.

Tre av fem. Den nya ekonomiredaktionen startar upp redan i november under ledning av Anna Back och reportrarna Katarina Koivisto och Fredrik Häggman. Vid årsskiftet sällar sig Sören Jonsson och Patrik Harald till gänget.
Lena Skogberg
29.10.2021 10:00 UPPDATERAD 29.10.2021 12:41
Från november trappar HBL upp ekonomibevakningen. Den nya redaktionen, som vid årsskiftet ska ha fem erfarna ekonomireportrar, bevakar allt från företagande, teknik och trender till nordiskt näringsliv.
– Tidigare har HBL haft en gedigen ekonomibevakning, men inte under de senaste åren. Vi går nu tillbaka till våra rötter och vill erbjuda en stark röst på svenska i Finland, säger HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi.
Yläjärvi konstaterar att det händer mycket inom företagsvärlden med kopplingar till det finlandssvenska.
– Det är viktigt att HBL bevakar det. Våra läsare påverkas också av hur den finländska ekonomin rent allmänt utvecklas och hur den nya tekniken kommer in i vardagen.
Två av ekonomireportrarna, Sören Jonsson, 33, och Patrik Harald, 58, jobbar med affärsmagasinet Forum tills det sista numret kommer ut i mitten av december. Efter det sällar de sig till ekonomiredaktionen på HBL.
Beslutet att lägga ner Forum fattades enligt KSF Medias vd Anna Hellerstedt efter noggranna analyser, inte minst utifrån läsarnas önskemål och beteende.
– Det ligger naturligtvis ett visst vemod i detta, men samtidigt måste vi våga fokusera och kraftsamla på det vi ser har en hållbar framtid. Där tror jag mycket starkt på de satsningar vi nu gör på HBL-redaktionen under Erjas ledning. Ekonomibevakning är ett område som många av våra prenumeranter har efterfrågat, och jag hoppas att vi med denna satsning kan bli intressanta och attrahera nya läsare till HBL, säger Hellerstedt.
Den nya ekonomiredaktionen leds av ekonomie magister Anna Back, 44, som de senaste åren jobbat som nyhetschef på HBL-redaktionen.
Katarina Koivisto, 62, kommer närmast från posten som administrativ redaktionschef och har i flera omgångar jobbat med ekonomisk journalistik och är expert på energifrågor.
Fredrik Häggman, 29, har bevakat ekonomiska frågor på HBL sedan 2019, och jobbade dessförinnan på Åbo Underrättelser. Han har en examen i nationalekonomi och fascineras av både större samhällstrender och de enskilda börsbolagens uppgörelser.
– Vi har ett jättestarkt gäng med bred kunskap. Det ska bli intressant att vidga våra nätverk och vara lyhörda för vad läsarna vill ha, säger Anna Back.

ANDRA LÄSER