Ledare: Regeringen i kläm mellan krig och panik-Centern

I ungefär 40 år har Finland levt med en stabil majoritetsparlamentarism. På grund av  Centerns panik och kriget i Europa sitter regeringen Marin i kläm. Centern uppför sig oacceptabelt och bryter mot alla de regler för koalitionsregeringar, som skrevs ned under Matti Vanhanens (C) tid som statsminister, men Finland kan inte vara utan en politisk regering i en så här instabil situation.

Statsminister Sanna Marin (SDP) besöker Nya Zeeland och Australien den här veckan. Fotot är taget 30.11.2022 på en välkomstceremoni i Auckland, Nya Zeeland. Nu har Marin och hennes följe, bland annat företagsledare, redan rest till Australien.
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
01.12.2022 15:00 UPPDATERAD 01.12.2022 16:20
Det är lätt att glömma att den politiska stabilitet som vi har levt med i många decennier inte alltid har varit ett faktum. Ända fram till Mauno Koivistos tid som president från 1982 levde regeringarna ett instabilt liv och avgick eller avsattes titt som tätt.
Särskilt tydligt var det under 1970-talet, Urho Kekkonens sista hela decennium som president. På den tiden hade presidenten stor makt att tillsätta – och avsätta – regeringar. Under 1970-talet blev det totalt tio regeringar, av vilka tre var tjänstemannaregeringar.
Mauno Koivisto arbetade målmedvetet för parlamentarismen. Som statsminister utmanade han själv president Urho Kekkonen då Koivisto vägrade avgå så länge hans regering hade riksdagens förtroende.

ANDRA LÄSER