Pohjola-Nordens generalsekreterare höll sig med tjänstebil utan lov och fifflade med kilometerersättningar

Pohjola-Nordens generalsekreterare och SFP:s kommunalvalskandidat i Kimitoön, Michael Oksanen, misstänks för att ha fifflat med föreningens medel, för att ha lyft ogrundade kilometerersättningar och för fusk med tjänstebil. Då Oksanen lämnade sitt förra jobb som generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott, måste han betala tillbaka ett femsiffrigt belopp.

Det finns frågetecken kring Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanens löneutbetalningar. Dessutom framgår det av en skatterevision att han har lyft höga, skattefria kilometerersättningar trots att han har haft tjänstebil.
13.03.2021 06:00 UPPDATERAD 13.03.2021 08:08
I december 2014 fick föreningen Pohjola-Norden, som arbetar med att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland, en ny generalsekreterare, Michael Oksanen.
HBL kan i dag avslöja att det råder märkligheter i Oksanens sätt att hantera sin arbetsgivares medel. Ett tecken på att allting inte står till som det borde kan utläsas av Pohjola-Nordens bokslut från 2019. Där framgår att Oksanen är skyldig sin arbetsgivare 7 665 euro. Fordringen i bokslutet hänger ihop med en skatterevision som gällde Oksanens bilförmån och kilometerersättningar under åren 2018 och 2019.
HBL har tagit del av utdrag ur revisionsrapporten. Skattemyndigheterna utför skatterevisioner då det finns anledning att misstänka oegentligheter. Ofta sker revisionerna efter anonyma tips om misstänkt skattefiffel. Skatterevisionen omfattade hela år 2018 fram till utgången av juli 2019.

ANDRA LÄSER