Detaljhandeln växer trots coronakrisen, men 20 000 jobb hotar att försvinna

Trots en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent hotar 13 000 till 20 000 jobb att försvinna inom detaljhandeln i år. Bild: Shutterstock

Coronaepidemin satte sprutt på försäljningen av elektronik, dagligvaror och järnhandeln, rapporterar Finsk Handel.

Den ekonomiska tillväxten inom detaljhandeln kan landa på 2,5 procent i år, förutspår Finsk Handel. Tillväxten är snäppet bättre än i fjol då omsättningen ökade med 2,3 procent. Enligt statistiska förhandsuppgifter var kommersen inom detaljhandeln stark i synnerhet i juni och juli. Men om det blir en andra våg i coronaepidemin i Finland kan tillväxten halveras, varnar intresseorganisationen.

Trots den gynnsamma tillväxten försvinner allt fler jobb i branschen. Cirka 10 000 jobb försvann i detaljhandeln i fjol och i år kommer cirka 13 000-14 000 jobb att försvinna. Om coronapandemin förvärras under hösten är upp till 20 000 jobb i riskzonen, skriver Finsk Handel i ett pressmeddelande.

Till exempel sko- och klädeshandeln och optikaffärerna har förlorat cirka hälften av sin omsättning i jämförelse med fjolårets siffror. Guldsmedsaffärerna har tappat en tredjedel och bokhandlarna har förlorat en fjärdedel av sina inkomster. Många företag har tvingats skjuta upp nödvändiga investeringar på grund av coronakrisen.

"Investeringarna i digitaliseringen har en stor betydelse på specialhandelns konkurrenskraft och det har följder om dessa investeringar inte kan förverkligas nu", säger chefsekonom Jaana Kurjenoja på Finsk Handel pressmeddelandet.

Finsk Handel efterlyser strukturella reformer för att stödja lönsamheten inom detaljhandeln. Enligt organisationens vd Mari Kiviniemi borde regeringen bland annat se över beskattningen och arbetslöshetsförmånerna för att underlätta rekryteringen av personal i branschen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning