Detained in Dubai utreder finländska Tiinas våldsamma strapatser – men vad är det för en organisation?

Juristen Radha Stirling leder den Londonbaserade organisationen Detained in Dubai, vars syfte är att ge rättshjälp i Förenade Arabemiraten. Bild: Detained in Dubai

Den Londonbaserade juridiska organisationen Detained in Dubai kräver att FN granskar händelserna kring finländaren Tiina Jauhiainens och prinsessan Latifa Al Maktoums gripande på Indiska oceanen. – Förenade Arabemiraten har begått grova brott mot internationella lagar, säger organisationens grundare, juristen Radha Stirling.

Detained in Dubai (Frihetsberövad i Dubai) har figurerat flitigt i finländska medier den senaste tiden i samband med uppgifterna om 41-åriga Tiina Jauhiainens roll i Dubaiprinsessan Latifa Al Maktoums flyktförsök och förmodade gripande.

De flesta offentliga uppgifter om fallet grundar sig på pressutskick på Detained in Dubais webbplats. Organisationen har bland annat publicerat Tiina Jauhiainens vittnesmål där hon berättar om hur den USA-registrerade jakten Nostromo i början av mars bordades av den indiska kustbevakningen utanför Goa och hur hon själv, prinsessan Latifa, den franska tidigare agenten Hervé Jaubert och tre filippinska besättningsmän fängslades.

Vidare berättar Jauhiainen hur hon fördes tillbaka till Dubai, förhördes i två veckor och tvingades underteckna en bekännelse vars innebörd hon inte förstod.

Prinsessan Latifa, dotter till Dubais mäktiga emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, uppges vara fängslad i Dubai utan kontakt med omvärlden.

Men hur tillförlitliga är Detained in Dubais uppgifter? Och är det säkert att den försvunna kvinnan är prinsessan Latifa? Utan tvivel, säger juristen Radha Stirling, organisationens grundare.

– Det var jag själv som tog emot prinsessans nödsamtal när Nostromo bordades. Först trodde jag att det var en bluff, men vi har kollat bakgrundsuppgifterna noggrant. Nu har vi också samlat vittnesmål om vad som hände av alla de andra som var ombord på fartyget, säger Stirling.

– Och de berättar samma historia: den indiska kustbevakningen kom tungt beväpnad med fem militärfartyg och två flygplan, av vilka ett var utrustat för elektronisk krigföring, det vill säga för att kapa Nostromos kommunikationsmöjligheter. Personerna ombord greps under våldsamma omständigheter. Prinsessan Latifa flögs från Indien till Dubai, medan de andra fördes till fartyg tillhörande Förenade Arabemiraten (UAE) och transporterades sjövägen till Dubai, fortsätter hon.

Order från Dubai?

Enligt Stirling tyder allt på att UAE och Indien gjort sig skyldiga till grova brott mot internationella lagar och avtal.

– Inte kan man bara ge sig ut på oceanen och kidnappa obeväpnade människor som färdas lagligt med all nödvändig dokumentation. Det står klart att myndigheterna agerade på uppdrag av Sheikh Mohammed, säger Stirling.

Men hur kan Dubais emir ge den indiska kustbevakningen order om att borda ett USA-registrerat fartyg?

– UAE och Indien har ett mycket nära förhållande, så det kommer inte som någon överraskning att indiska myndigheter bifaller en begäran från Dubai, säger Stirling.

Indier utgör den största etniska gruppen i UAE, ungefär 27 procent av landets befolkning. Det täta ekonomiska samarbetet mellan länderna är starkt centrerat kring oljehandel.

– De hade sannolikt räknat med att nyheten om vad som hände på havet aldrig skulle komma ut, säger Stirling.

Emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiärminister i Förenade Arabemiraten, beskylls för brott mot internationella lagar i samband med sin dotters flyktförsök. Bild: EPA-arkiv/ALI HAIDER

Ger rättshjälp

Det var uttryckligen för att fästa uppmärksamheten vid misstänkta myndighetsövergrepp som Stirling, amerikansk jurist bosatt i London, för tio år sedan grundade Detained in Dubai.

– En vän till mig fängslades i Dubai på falska grunder och jag ledde medie- och juridikkampanjen som till slut fick honom frisläppt. Efter det tog många kontakt med mig, och jag förstod att det finns ett behov av en organisation som ger rättshjälp i Dubai, säger hon.

Stirling säger att organisationen, som finansieras av privata donatorer, tar emot över hundra förfrågningar varje vecka.

– UAE kan vara ett riskabelt land för utlänningar. Fallen kan handla om falska anklagelser där någon fängslas utan bevis. En inflytelserik persons ord kan räcka för att få någon dömd. Det händer att människor sitter fängslade i flera år för ekonomiskt fiffel som egentligen begåtts av någon annan, men som skyllts på en främling som är obekant med systemen, säger Stirling.

För närvarande fokuserar Stirling på högprofilfallet med prinsessan Latifa, Jauhiainen och de andra som befann sig ombord på Nostromo. Hennes strävan är att ställa emiren Sheikh Mohammed till svars.

– Vi har sammanställt en rapport till FN där vi kräver omedelbara åtgärder och en oberoende utredning. Fallet visar hur långt UAE är berett att gå för att få sin vilja genom. Man struntar i internationella lagar, säger Stirling.

– Vi måste också undersöka möjligheterna att vidta rättsliga åtgärder i Finland, Storbritannien och USA. Sheikh Mohammed har brittiskt boende och fartyget Nostromo seglade under amerikansk flagg. Dessutom ska vi titta på hur Indiens agerande kan utredas.

Hur realistiskt är det – och hur tror du det hela kommer att sluta?

– UAE skulle ha svårt att vinna en rättsprocess. Regimen hävdar att prinsessan Latifa utsattes för en kidnappning, men det finns vattentäta bevis för att det inte var så. Det faktum att prinsessan Latifa åberopade asyl och sade att hon hellre vill dö än återvända till Dubai borde bevisa att hon lämnade landet av egen vilja.

– Det enda förnuftiga skulle vara att släppa prinsessan Latifa fri och låta henne resa vart hon vill. Men UAE är oberäkneligt och det är svårt att säga vad som kommer att hända.

Handlar det här enbart om att emiren ville få hem sin dotter eller finns det andra intressen i bakgrunden?

– Det tror jag inte. Sheikh Mohammed vill inte att Latifa ska rymma och vittna om den husarrest och misshandel hon råkat ut för, eftersom det skulle skada landets rykte. I länderna kring Persiska viken är det inte exceptionellt att makthavares barn som inte har offentliga roller hålls under strikt kontroll. En av Latifas systrar försökte tidigare fly sitt lyxliv och straffades hårt för det.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning