Det våras för Nya Zeelands kakapo – trind papegoja blev parningssugen

Ugglepapegojan, även kallad kakapo, är akut utrotningshotad. Bild: Lehtikuva/AFP/Andrew Digby

Tjock och ensam – men nu har världens fetaste papegoja fått till det. Mindre än 50 år sedan den troddes vara utrotad har ugglepapegojan börjat hämta sig i Nya Zeeland.

Den gröngulsvarta fågeln beskrivs som världens fetaste papegoja och kommer inte lätt i stämning. Den parar sig bara vart tredje år, när en viss typ av barrträd bär frukt.

Men efter en rekordartad parningssäsong väntas minst 75 ungar överleva i år, säger Andrew Digby, rådgivare vid Nya Zeelands program för ugglepapegojans återhämtning, till AFP.

Snart kläcks 249 ägg. Om 75 av de nykläckta fåglarna överlever till vuxen ålder skulle det innebära ett rejält lyft för populationen, som i dagsläget består av 147 fullvuxna djur.

Ugglepapegojan (även kallad kakapo, vilket betyder nattuggla på maori) är trind, aktiv på nätterna och kan nästan inte flyga. Kopplingen mellan djurets sexliv och barrträdens frukter är oklar för experterna.

– Vi vet inte riktigt vad triggern är, men en sak vi studerar är att trädens bär är väldigt rika på D-vitamin, en supermat egentligen, vilket går att koppla till fertilitet och hälsa, säger Andrew Digby.

Ugglepapegojan är akut utrotningshotad och har nästan försvunnit helt från de flesta områden i Nya Zeeland eftersom den ligger sällan och har varit ett lätt byte för bland annat råttor och förvildade katter. Stora ansträngningar görs för att rädda arten på rovdjursfria öar.

Kakapo-ungar i sitt bo på Codfish Island nära Sydön. Bilden togs i början av året. Bild: Lehtikuva/AFP/Andrew Digby

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning