"Det var mycket bättre förr" – nostalgin svärtar 30-årsjubilerande Baltic Jazz

Nostalgi. Antti Sarpila dukar upp en helg med classic jazz i Dalsbruk. Bild: Harri Viita

På Baltic Jazz spelas classic jazz eller gammeljazz hela helgen, precis som under alla tidigare år.

Saxofonisten och klarinettisten Antti Sarpila är beklämd och halvt gråtfärdig när han tänker på gammeljazzens förskjutna plats i samhället i dag. I radion hörs alltmera sällan artister som Benny Goodman eller Louis Armstrong. Och inom jazzutbildningen vid Sibelius-Akademin är man helt inriktad på nyare stilar.

– Inget fel med det, men om man glömmer ursprunget är det en stor förlust. Att kasta ut Louis Armstrong med badvattnet är ju som om en klassisk musiker sade att vi inte längre spelar Mozart.

Det finns ändå ett ställe där nostalgin och gammeljazzen – eller "classic jazz" som Sarpila kallar den – får frodas. Det är på hans egen festival i Dalsbruk.

När Baltic Jazz-festivalen detta veckoslut firar 30-årsjubileum ser programmet ungefär likadant ut som under alla tidigare år – eftersom man "vet att det inte lönar sig att förnya sig varje år".

Festivalen har enligt konstnärliga ledaren en egen trogen publik, med finlandssvenskarna och båtfolket välrepresenterade. Bland höjdarna på årets festival lyfter Sarpila fram amerikanska saxofonisten Harry Allen och svenska trombonisterna Ulf Johansson Werre och Gunhild Carling.

– Vår festival är den enda i Finland som riktar in sig på classic jazz.

Det enda Sarpila hoppas på är att flera unga skulle hitta till festivalen.

Vad gör ni för att locka de unga?

– Vi har lagt ut vissa krokar i festivalprogrammet, till exempelvis konserten med humorgruppen KAJ. I bästa fall kan ju någon av konsertbesökarna av misstag slinka in på jazzen.

Sarpila har ändå inte sett någon större anledning till att reformera festivalkonceptet, utan söker förklaringen till den magra återväxten i det förändrade musikutbudet i radio och tv. Han hyllar den dagliga schlager- och underhållningskavalkaden i Muistojen bulevardi i Yle Radio 1, samtidigt som han önskar att det fanns fler likadana program.

– Förr i världen när man lyssnare på radio under en dag kunde man höra Frank Sinatra, folkmusik, opera och klassiskt. Det var helt enkelt allmänbildande. I dag heter det att musiken finns på nätet, men vad hjälper det om man inte vet vad man skall leta efter? I det avseendet var det mycket bättre förr.

Förstår jag rätt att Baltic Jazz vill axla en folkbildarroll?

– Det är exakt vad festivalen gör. Det är bara den yngre publiken som vi ännu hoppas nå.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03