Erkki Aurejärvi: ”Det var där hon hittades död”

Fotbollsälskande tobaksprofessorn Erkki Aurejärvi är aktuell med en deckare. – Jag skriver om mig själv, säger han.

Det händer hemska saker vid det så kallade Marmorpalatset vid Stora Allén i Brunnsparken i södra Helsingfors. Det är början på 1980-talet. En ung kvinna hittas mördad. Det är en besynnerlig härva.

Erkki Aurejärvi är för många HBL-läsare känd som mannen som drev hårt åtalen mot tobaksindustrin. Nu står han lutad mot ingången till byggnaden där hovrätten och arbetsmarknadsdomstolen tidigare arbetade och undrar på fotografens vägnar om förbipasserande flanörer kan tänkas ställa upp som skådespelare i dramat.

Ständigt med glimten i ögat men vid behov också vass i både gärning och ord. Sådan är han, professor Aurejärvi.

Nagel i ögat

– Huvudpersonen advokaten Aarne Salmelainen är naturligtvis jag. Jag skriver om mig själv, säger Erkki Aurejärvi.

Mycket i romanen "Kun kukaan ei näe" (på svenska När ingen ser) bygger på sådant som Aurejärvi upplevt när han gjort karriär inom finländskt rättsväsende.

– Det är minnen men jag har också en hel del handlingar som jag kunnat bläddra i.

Erkki Aurejärvi är aktiv skribent. Han bloggar och har hunnit med pamfletter och faktaböcker. Han har alltid varit kritisk till domarkåren och advokatsamfundet där han anser att det finns för många latmaskar och oduglingar. Med sådana uttalanden är man en nagel i ögat på många men också en väldigt läst författare även utanför kretsarna.

– Jag hörde precis att det är 65 personer i kö för min nya bok på ett bibliotek i Vanda. Det lär vara många det.

Och förlaget överväger att trycka en ny upplaga av den förra boken, memoarerna "Kovaa peliä", som utkom 2013.

FAKTA

Erkki Aurejärvi

Emeritus professor i civilrätt.

Fullmäktig, Helsingfors stadsfullmäktige 1.1.1993–31.12.2008.

Ordförande, Stadionstiftelsen 1993–2009.

Ordförande, Pallo-Pojat r.f. ­sedan 1994.

Representerade målsägande i Europas första rättegång mot tobaksbolag 1988–2001.

Mr Pallo-Pojat

Så hur kom han på idén att skriva en roman? Erkki Aurejärvi berättar att idén mognat en tid men att det sedan gick undan när han satte sig vid Remington-maskinen.

– Jag har faktiskt en gammal skrivmaskin också men nu är det dator som gäller. Jag borjade skriva i februari 2015 och var klar fyra månader senare. Det enda som förlagsredaktören egentligen oroade sig för var i vilket skede mördaren avslöjas. Det får inte ske för tidigt.

Boken låg alltså klar ganska länge men ges ut nu.

– Det är ju en såndär sak som man gärna läser på sommaren. Det är nog tajmingen som förlaget tänker på.

Erkki Aurejärvi är ingen stugmänniska.

– Sommarhelsingfors är fin, jag är gärna i staden på sommaren, säger han och klär av sig kostymen för att i stället ta på sig fotbollsutrustningen. Här ska spelas in en video med Väinämöinenplanen i Tölö som bakgrund.

I Erkki Aurejärvis rutiner ingår fotboll. För många är Aurejärvi också bekant som Mr Pallo-Pojat. Hans far grundade föreningen som i dag är en av de största juniorklubbarna i Helsingfors.

– Jag är 74 år gammal och bland de 200 bästa i landet i min ålder. Om några år är jag landslagsnivå, en kvalitetsspelare!

Aurejärvi spelar fotboll 3-4 gånger i veckan och har därför, som han själv lite skrattande säger, ständigt ont i kroppen.

Lämnade politiken

Erkki Aurejärvi har också hunnit sitta i Helsingfors stadsfullmäktige. Han lämnade politiken 2008. Det är ett beslut som han inte ångrar.

– Budgetluntor och sådana stora grejer intresserade mig mindre än att få umgås med och helt konkret påverka vanliga stadsbors vardag.

Så vem är romanens unga kvinna Ursula Pokkinen vars kropp ligger i Brunnsparksbuskarna? Och vem är de andra figurerna som beskrivs i boken? Enligt Aurejärvi bygger historien på verkliga händelser och personer. Kryddan är fiktion. Romanförfattarens friheter, vill säga.

– Som sagt skriver jag om mig själv. Den där stöddiga advokaten är lite för fet för fotboll.

Säger han och vet att det är en lögn.

10 ljudböcker att sträcklyssna på i sommar

Semestern börjar och nu har du gott om tid att lyssna på en bra bok! Här är boktips för sommarens härligaste lyssningar valda av Storytel’s redaktörer. 20.6.2019 - 09.49