Det var annorlunda förr

Förvaltar vi vår fantastiska nutid väl, och har vi lärt oss av historien – det som var förr?

Som ålderstecken är tendensen att förklara att saker och ting var bättre förr ett av de allra tydligaste. Samtidigt tycks det mig att denna typ av nostalgi börjat leta sig ner i åldrarna, så att även min kloka dotter (som gav mig idén till denna kolumn) ibland finner sig attraherad av tanken. Nostalgi kan också bli direkt toxiskt, som när vissa politiska rörelser börjar hylla en gårdag som de endast sett på film. Det är en intressant häxbrygd denna vår fascination med den tid som flytt och det antaget goda som försvann med densamma.

Samtidigt finns det en aktiv grupp som är beredd att strida för att det faktiskt är bättre nu. De pekar på hur mycket friskare och rikare vi blivit, hur mycket vi byggt och uppnått, och påminner oss gärna om att det faktiskt är bättre att leva på en snål pension än att svälta ihjäl. Man kan i dag vara fattig och ändå ha såväl färg-tv som dator hemma, ting som förr i tiden var tecken på den yttersta rikedom. För människor som kämpar för en dylik syn finns det ytterst få saker som var bättre förr, och även dem är vi på väg att få tillbaka.

Så vem har rätt? De som nostaliskt tänker tillbaka på en lugnare tid när människor brydde sig om varandra, eller de som med data kan påvisa hur mycket elände vi trots allt slipper i dag? De som vill att barn än en gång skall springa på sommarängar och inte bara i Fortnite, eller de som tycker att det ändå är trevligt att ungarna inte dör i scharlakansfeber? Givetvis har ingendera rätt, eller kanske snarare så att båda har det.

Idén att det var bättre förr är idiotisk. Vi vet att vår historia är full av krig, sjukdomar, och otäckheter. Visst har Finland fortfarande fattiga barn, men väldigt få av dem dör, och så gott som alla får en utbildning – eller har chansen till en. Vi krigar mycket mindre än förr, och svår brottslighet (särskilt våldsam sådan) minskar stadigt.

Samtidigt är det lika korkat att tycka att allt är bättre i dag. Visst, materiellt sett har vi fått mycket, men vi betalar också ett högt pris för detta. Ojämlikheten i samhället, som vi i ett skede såg ut att ha börjat få bukt med, accelererar i dag. Vårt ekosystem har tagit mycket stryk, med fiskar fulla av mikroplast och skrämmande skiften i de stora isar som håller havsnivån hanterlig.

Vad utsagor om bättre förr eller bättre nu gör är att det tar bort fokus från vad diskussionen egentligen borde handla om, nämligen huruvida vi gör vårt bästa i den tid vi lever i. Visst, vi kan bråka om vad man sjunger på skolavslutningen, eller sucka över bakåtsträvare, men i båda fallen undviker vi frågan vi borde diskutera. Med vår teknologi, och vår rikedom, är detta faktiskt en så bra tid som den kunde vara? Förvaltar vi vår fantastiska nutid väl, och har vi lärt oss av historien – det som var förr? Just nu verkar vi mest bråka, användande teknologin för att sprida just vår favoritpropaganda än effektivare, medan de riktiga problemen fortsätter …

Alf Rehn är professor professor i innovation, design och ledarskap vid Södra Danmarks universitet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning