"Det svenska språket är som gjort för jazz"

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg skriver gärna låtar som för tankarna till 60-talets svenska jazz. Bild: SPT/Ari Sundberg

Svenskan är ett melodiskt språk som det är lätt att skriva musik till, säger jazzsångerskan Amanda Ginsburg från Sverige. Det egna modersmålet ger henne möjlighet till ett musikaliskt uttryck som känns mer äkta och djupt än om hon hade sjungit på engelska.

– Jag älskar att sjunga på svenska, det är det språk som ligger mig närmast hjärtat, säger Amanda Ginsburg till SPT efter sin konsert vid Pori Jazz på onsdagen.

Konserten i Björneborg var hennes första uppträdande utomlands.

– Det är helt fantastiskt att få vara på Pori Jazz, säger Ginsburg som blev utexaminerad från Musikhögskolan i Stockholm 2014 och som i februari gav ut sitt debutalbum, "Jag har funderat på en sak".

Titeln kan ses som väldigt beskrivande för Ginsburg själv.

– Jag är en ganska sökande person. Jag funderar mycket över vilka vägar jag går och över mina alternativ i livet.

Ginsburg säger att det finns musiker som upplever att musiken är något livgivande, något de behöver för att andas. För egen del säger hon att det fanns många saker hon hade kunnat tänka sig att göra i livet innan hon till slut bestämde att det är musik hon vill jobba med.

– För mig är musik något jag väljer att göra av glädje.

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg skriver gärna låtar som för tankarna till 60-talets svenska jazz. Bild: SPT/Ari Sundberg

I ärlighetens namn bör det dock konstateras att det även finns modeller i den egna familjen att hämta. Hennes föräldrar hade i ungdomen en karriär inom musiken, och en äldre syster är jazzsångerska i Paris.

En annan sak hon fått av sina föräldrar är just känslan för svenskan som ett språk som är gjort för jazzen.

– Att jobba med texter och ord har funnits starkt med i min familj och jag jobbar själv mycket med mina texter. Jag älskar att sjunga på svenska. Det är det språk som ligger mig närmast hjärtat.

Hon säger att hon upplever att hon med det egna modersmålet kan betona sina texter på ett sätt som gör att de känns sanna och okonstlade, något som kanske inte skulle bli fallet om hon sjöng på engelska.

– Svenskan är väldigt melodisk och därför är det roligt att skriva på svenska. Och därför känner jag också att det aldrig är svårt att sätta melodi till en text på svenska.

Ginsburg komponerar sina låtar och skriver sina texter själv. Det började hon med under studietiden vid Musikhögskolan.

– Jag skriver texter som baserar sig på saker jag upplever och på sådant som mina vänner varit med om.

Ginsburg säger att hon gärna skriver musik som för tankarna till 1960-talets svenska jazz och nämner Monica Zetterlund som en viktig källa till inspiration. Men även Hasse och Tage och pianisten och kompositören Jan Johansson är källor som hon kan ösa ur. Bland de mer samtida förebilder nämner hon Bo Kaspers orkester och Veronica Maggio.

Amanda Ginsburgs konsert på Pori Jazz var arrangerad av Folktinget och ingick även som en del av programmet vid Finlandsarenan som arrangerades i Björneborg förra veckan.

Ginsburg är väldigt glad för att ha funnit en kontakt med Svenskfinland.

– Vi har ju så mycket gemensamt, inte bara i det språkliga utan även kulturellt, och på många plan som vi inte ens kommer att tänka på.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning