Det svänger!

Bild: Skivomslag

Samarbetet mellan Finland och Benin fortsätter med utmärkt musik på fjärde albumet.

Funk/Jazz/Etno

Helsinki-Cotonou Ensemble

We are together (Bafe's Factory)

Helsinki-Cotonou Ensemble hör säkert till de mest långvariga samarbeten som sprungit ur Finlands kulturinstitut Villa Karo i Benin. Noël Saïzonou från Benin och Janne Halonen från Finland är eldsjälarna som fått ett så här pass stort och ambitiöst band att fungera sedan 2012. Aktuella plattan är deras fjärde, senaste albumet var en liveskiva.

Och det svänger! Det är dramaturgiskt skickligt att inleda med en överraskning, den skört klingande Hande med stråkkvartett – sedan öser man nämligen på hela skivan igenom. Verktygslådan är rätt omfattande, eftersom man förutom funk och jazz emellanåt slänger över till starkare afrikanska tongångar. De klockklara trumpetsolona i Anadjomido? får mig att tänka tillbaka på Blood, Sweat & Tears.

Åtta musiker samt en rad gästmusiker är vid det här laget utmärkt samspelta, och Saïzonou är säker i frontmannarollen. Förutom stråkkvartetten gästas man än en gång av saftiga blåsare från Beninfamiljen Ahouandjinou.

Skivsläpp på Tavastia onsdag 11.4.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning