Det svänger!

Bild: Skivomslag

Samarbetet mellan Finland och Benin fortsätter med utmärkt musik på fjärde albumet.

Funk/Jazz/Etno

Helsinki-Cotonou Ensemble

We are together (Bafe's Factory)

Helsinki-Cotonou Ensemble hör säkert till de mest långvariga samarbeten som sprungit ur Finlands kulturinstitut Villa Karo i Benin. Noël Saïzonou från Benin och Janne Halonen från Finland är eldsjälarna som fått ett så här pass stort och ambitiöst band att fungera sedan 2012. Aktuella plattan är deras fjärde, senaste albumet var en liveskiva.

Och det svänger! Det är dramaturgiskt skickligt att inleda med en överraskning, den skört klingande Hande med stråkkvartett – sedan öser man nämligen på hela skivan igenom. Verktygslådan är rätt omfattande, eftersom man förutom funk och jazz emellanåt slänger över till starkare afrikanska tongångar. De klockklara trumpetsolona i Anadjomido? får mig att tänka tillbaka på Blood, Sweat & Tears.

Åtta musiker samt en rad gästmusiker är vid det här laget utmärkt samspelta, och Saïzonou är säker i frontmannarollen. Förutom stråkkvartetten gästas man än en gång av saftiga blåsare från Beninfamiljen Ahouandjinou.

Skivsläpp på Tavastia onsdag 11.4.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46