Det stora filmbråket, del 2

Bråket fortsätter. Finnkino och Nordisk film har inte heller lyckats skaka hand om visningen av filmen Borg/McEnroe. Bild: © Julie Vrabelova / Nordisk Film

Filmkritikern Krister Uggeldahl avråder från bojkott av Finnkino, som en följd av den pågående konflikten med Nordisk Film, som innebär att inte heller Björn Borg-filmen kommer att visas på kedjans biografer.

Filmen om Björn Borg och John McEnroe är det senaste offret i den segslitna tvisten mellan Finnkino och Nordisk Film, distributören, som i protest mot höjda filmhyror valt att inte släppa sina filmer till den finländska biografjätten.

Vill man se något gott i det hela skulle det i så fall vara att landsbygdsbiograferna och andra mindre etablissemang, som förra veckoslutet såg till att Marja Pyykkös En man och en baby (Yösyöttö) blev en veritabel publiksuccé, nu får lite av strålkastarljuset på sig.

Det är en bra påminnelse för oss som i sann "Kekkonen-Kekkonen-Kekkonen"-anda tenderar att se Finnkino – med en marknadsandel på sisådär 70 procent – som den enda spelaren på planen.

Ja, faktiskt finns det de som nu talar för en bojkott av Finnkinos biografer, som efterlyser fullvärdiga alternativ.

Det är lika dumdristigt som det är naivt. I Sverige (med en dubbelt så stor biomarknad) försökte man för ett tiotal år sedan trolla fram en konkurrent till SF Bio. Det slutade i katastrof, i konkurs.

Vad jag försöker säga är att det knappast finns utrymme för konkurrenter på det n-a-t-i-o-n-e-l-l-a planet, låt sen vara att sund konkurrens i princip är av godo. Däremot finns det skäl att efterlysa flera satsningar inom arthousesegmentet, i synnerhet som det i regel är dylika salonger som bidrar till att bredda filmkulturen, som gör en skillnad.

Till Finnkinos fördel talar för övrigt också det att man åtminstone hittills sett till att även smalare filmer ryms på repertoaren – nog för att det ibland är lite si och så med visningstider (och den språkliga mångfalden).

Hur som helst står det klart att en eventuell bojkott i första hand skulle drabba just den här typen av film. Så vänligen gräv ner stridsyxan. Det här är en match som inte går att vinna.

Filmen kommer att i stället visas på till exempel Kino Engel i Helsingfors.

Krister Uggeldahl

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning