Det sovjetiska arvet lever

Stalin har varit död i mer än femtio år men delar fortfarande det ryska folket. Bild: Yle

Även om Stalin varit död i över femtio år delar han fortfarande det ryska folket. I den ökande nationalismen i landet ingår en beundran för den sovjetiske ledaren.

Dok: Stalins djupa spår sänds i Yle Fem 22.4 kl. 22.40.

Sovjetledaren Josef Stalin är en omstridd men allt populärare figur i dagens Ryssland. Få bryr sig om att förneka massmorden och den politiska terrorn, men i ljuset av Sovjetunionens sammanbrott och det mänskliga lidande och den internationella förnedring som detta förde med sig för vanliga ryssar gror revanschismen ändå inom många.

Under Stalin försvann visserligen otaliga medborgare, men samtidigt vann man kriget mot Nazityskland och industrialiserade landet för att bli en av världens ledande supermakter. De vars familjer själva påverkades av terrorn har svårare att glömma och förlåta, men de som upplevt sina egna tragedier i det moderna Rysslands korruption och förfall tyr sig till historiens segrar och ekonomiska stabilitet som en trösterik dröm.

Jessica Gorters The Red Soul från 2017 handlar om denna kluvenhet inför den egna historien och hur en omfattande politisk rensning och massmord påverkar ett folk och en stat. Vi får bland annat träffa historikern och sanningssökaren Jurij Dmitrijev som tillbringat största delen av sitt liv med att spåra upp bortglömda massgravar i Karelens skogar. I skrivande stund sitter han åtalad för en politiskt motiverad falsk pedofilianklagelse, men rättegången har fått motsatt effekt då den i stället väckt större uppmärksamhet och sympati för hans historiska livsgärning.

Men vi får också höra gott om särskilt äldre människor som med värme minns Sovjettiden: man hade ett jobb, en samhällelig vision, en framtidstro. Nu sitter man fast i konsumtionssamhällets återvändsgränd, medan misär och korruption breder ut sig i de glittrande skyskrapornas skugga. Att Stalins utrensningar till en stor del riktades mot rivaliserande socialister och inte mot kapitalister blir för komplicerat att tänka på, likaså att Rysslands katastrofala nittiotal snarare berodde på rovkapitalism och oligarki än på demokratin som andra länder lyckats betydligt bättre och långvarigare med.

För dessa babusjkor och pensionerade Rödaarméofficerare är Stalin lika med Sovjet, kommunismen och den gyllene stolta historien. Demokrati är dagens missbruk, smuts och militära svaghet, från vilket Putin står som en nyauktoritär räddare. Och också den som precis snyftat över sin inspärrade mor blir tveksam då trotsig nationalistisk skam plötsligt avbryter minnesarbetet: "Vad ska ni ha det här materialet till egentligen? Tänker ni använda vårt lidande för att förtala vårt Ryssland?"

Otto Ekman Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning