Fokus på gyllene JVM-slutspel

Första steget är avklarat – att vinna gruppen och bli topprankat inför slutspelet.Nu ska Sverige lyfta mot gyllene höjder i junior-VM.– Vi ska se till att göra de tre bästa matcherna och gå hela vägen, säger förbundskapten Tomas Montén.

Det som oroar är dock skadan på lagkaptenen Lias Andersson, turneringens bäste målskytt med fem mål och Sveriges bäste spelare så här långt.

Visserligen var beskedet försiktigt positivt på nyårsdagen, dagen efter gruppavslutningen mot Ryssland. Frölundastjärnan är fortfarande aktuell för spel i turneringen.

Sent i eftermiddag, svensk tid, ska han testas på matchvärmningen inför Slovakienmatchen som startar några timmar senare vid midnatt.

Förlorare i slutspel

Sverige har varit bäst i gruppspelet imponerande elva år i rad. Fyra raka segrar i år också och supersviten i gruppspelet är 44 matcher lång.

De senaste tre åren har dock laget gått åt fel håll formmässigt i slutspelet och förlorat både i semifinal och bronsmatch.

Så vad talar för att det ska gå bättre – och ända till guld – nu?

– Jag tycker vi har talangen i laget, vi har skickligheten och i tredje perioden mot Ryssland visade vi att vi kan spela fysiskt och småelakt också. Det kommer att krävas.

– Vi har inte gjort den perfekta 60-minutersmatchen ännu och det måste vi definitivt göra framöver. Jag tycker vi har kapaciteten, sedan måste vi ta något kliv till, säger Montén.

"Kan vara livsfarliga"

Sverige har vunnit två JVM-titlar i historien, den senaste 2012.

Det blir fjärde gången på de fem senaste åren som Sverige ställs mot Slovakien i JVM-kvartsfinal. Alla tre matcher har slutat med svenska storsegrar, 8–3 i Montreal i fjol och 6–0 både i Helsingfors 2016 och Malmö 2014.

Slovakien kom fyra i den andra gruppen, men skrällde ordentligt med sin 3–2-seger i gruppspelet över regerande mästaren och hemmanationen USA.

– De kan vara livsfarliga, så det gäller att vi är ödmjuka inför uppgiften. Det var skönt att vi gick en tuff match (mot ryssarna) inför slutspelet. Vi är redo, säger backstjärnan Rasmus Dahlin som leder assistligan i turneringen med sex målgivande passningar.

2017 (Montreal/Toronto): Fyra.

2016 (Helsingfors): Fyra.

2015 (Toronto/Montreal): Fyra.

2014 (Malmö): Silver.

2013 (Ufa, Ryssland): Silver.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning