Det regnar hundar!

Jag vet inte om det är korrekt att säga att vi konsumerar hundar som aldrig förr, men helt konkret är det väl det vi gör.

Sjuåringen: "Jag skulle vilja ha en golden retriever. Eller en schäfer. Nej, en golden retriever!"

Femåringen: "Men dom e ju så stooora. Jag skulle vilja ha en sån där liiten söööt svart. Som kan ha rosett."

Sjuåringen: "Men uuusch, rosett!"

Det här är en diskussion vi har nästan varje dag hos oss. Hund. När, o när, kan vi få en hund? Mitt svar har än så länge varit "när ni är tillräckligt stora att sköta den". Sanningen är att även jag alltid drömt om en hund, men för mig har det än så länge känts som en för svår sak helt praktiskt. Men här ser det ut som om jag skulle skilja mig från väldigt många andra finländare. För vi lever i en riktig hundboom!

Statistikcentralen har publicerat en första titt på hushållens konsumtionsstatistik för 2016. Den här undersökningen gjordes senast 2012 och försöker kartlägga större trender i vår konsumtion.

Några riktigt intressanta fenomen träder fram; Andelen hushåll som har bil har inte förändrats. Av de finländska hushållen har 74 procent minst en bil. I Helsingfors innerstad känns det som att allt fler helt överger bilen, men statistiken visar att det ännu inte handlar om någon trend. Det är fortfarande mycket få som tycker att de klarar sig utan bil.

Men ännu intressantare tycker jag att statistiken när det gäller husdjur är. Andelen hushåll med husdjur har ökat snabbt. Av hushållen har 35 procent husdjur i dag medan bara 30 procent hade husdjur för fyra år sedan. Och det är drömmen om just en hund (eller två) som driver utvecklingen.

Efterfrågan (och uppenbarligen också utbudet) på hundar har rent ut sagt exploderat under de senaste åren. År 2012 fanns det 630 000 hundar i Finland, medan motsvarande siffra 2016 var hela 800 000. Den årliga tillväxttakten av hundar har alltså varit 6,7 procent när befolkningens tillväxttakt i snitt varit bara 0,3 procent!

Jag vet inte om det är korrekt att säga att vi konsumerar hundar som aldrig förr, men helt konkret är det väl det vi gör, för hundar är något vi köper och säljer och stora summor pengar överförs från ett konto till ett annat.

År 2016 fanns det alltså 170 000 fler hundar i Finland än vad det fanns 2012. För att sätta saken litet i perspektiv så växte Finlands befolkning under samma period med 75 000 personer. Och det hela blir ännu intressantare av att katternas antal inte alls ökat under samma tidsperiod. Det finns fortfarande 600 000 katter i Finland, vilket är samma antal som 2012.

Det kan hända att jag tolkar fel, men kan det vara så att ju mera vi kommunicerar via mobiler och datorer, ju mindre vi har fysisk kontakt med andra människor och ju fler av oss som bor ensamma, desto större blir längtan efter en varm, lurvig vän som alltid finns där? Någon man får röra och krama. För mig känns denna hundboom som en nästan rörande motvikt till dagens nätdominerade värld. Vi behöver alla någon, allt oftare verkar denna någon vara en hund.

Kanske måste också vi ge våra barn en chans? En golden retriever eller liten svart pudel med rosett? Vi får se.

Heidi Schauman Heidi Schauman är Swedbanks chefsekonom i Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning