Det räcker inte med bara talang – Puljujärvi hoppas på nytändning i AHL

Jesse Puljujärvi noterades för en assist i sin första match för Bakersfield Condors, då laget vann över San Antonio med 5-2. Bild: Lehtikuva / Codie Mclachlan

Det handlar inte bara om det som händer i rinken. Man måste också kunna hantera livet utanför rinken.

Jesse Puljujärvi skulle inte vara den första storbegåvningen som aldrig uppnår sin potential och förblir ett bortkastat löfte. Hans karriär i NHL har inte fått någon flygande start och det var en tidsfråga innan han blev förpassad till Edmontons farmlag Bakersfield Condors, där han blir lagkamrat med bland annat Jere Sallinen.

Det här betyder förstås inte att Puljujärvis karriär är förstörd. Tvärtom. Han får troligen en ny tändning och en bra inkörsport till NHL, precis som lirare som Rasmus Ristolainen, Mikko Koivu och Valtteri Filppula före honom.

Edmonton har gjort det till en dålig vana att förstöra unga talanger genom att försöka klämma in dem i alltför stora roller i ett alltför tidigt skede av deras karriärer. Connor McDavid är det stora undantaget: han var direkt redo för att bära laget. Men Leon Draisaitl är ett exempel på en begåvad lirare som utvecklats till ett duktigt NHL-proffs efter en sejour i Edmontons farmlag i AHL.

I Finland är det många som i stället frågar sig varför Edmonton dröjde så länge med att skicka Puljujärvi till farmligan. Det var kanske ingen större mening med att tvinga honom sitta i avbytarbåset eller på pressläktaren i NHL. Klubbledningen ville dock att han lär sig engelska och får fotfäste i laget och NHL. Tyler Pitlicks skada kan också ha gjort sitt för att dra ut på det oundvikliga beslutet.

Många undrade också varför Edmonton inte lät Puljujärvi spela i JVM. Sannolikt därför att han inte skulle ha lärt sig någonting nytt där: han har redan dominerat på den nivån.

Det skulle säkert inte ha skadat om Puljujärvi tillbringat ytterligare en säsong i Finland och spelat mot vuxna motståndare i ligan. Men det är tveksamt om det skulle ha hjälpt.

Puljujärvis historia innehåller en del lärdomar. Hans JVM-intervju med svenska Aftonbladet blev en viral hit, men egentligen är det ingenting roligt med att han inte kan kommunicera på engelska utan hjälp av en tolk. Det har alldeles säkert försvårat hans anpassning till en ny omgivning i NHL.

Det kan fungera så länge man klarar sig bra ute i rinken. Men genast då det blir svårt uppstår det problem. Edmontontränarna har grym press att lotsa laget till slutspelet för första gången på hundra år och har kanske inte tid att börja leka skola med Puljujärvi. Om Puljujärvi varit helt fantastiskt bra redan nu skulle han fortfarande spela i NHL. Men han har en hel del att lära sig och då behöver man ett gemensamt språk.

Alla har det inte lätt i skolan. Men de flesta kan lära sig grunderna i matematik och engelska genom att anstränga sig ens lite. Det är lite oroväckande att höra rykten om hur många unga, begåvade ishockeyjuniorer som fullständigt struntar i skolan.

Det har säkert kryllat av spelaragenter omkring Puljujärvi i flera år. Det är lite märkligt att ingen fäst uppmärksamhet vid hans bristande språkkunskaper förrän nu (strax före övergången till NHL tog han redan privatlektioner i engelska).

En stor del av den inhemska ishockeyexpertisen anser att de nordamerikanska juniorligornas lockrop är det största hotet mot det finländska juniorarbetet. Det är säkert sant att ingen blir en mycket bättre spelare av att tillbringa ett par säsonger i Nordamerika. Men det gör det förstås lättare att anpassa sig till omgivningen i NHL.

Största delen av de finländska NHL-lirarna har spelat i ligan några år innan de tagit steget över Atlanten. Alla kan inte tala flytande engelska ens efter tio år i Nordamerika. Men tiderna förändras. Nu för tiden vill NHL-klubbarna ta hand om sina talanger genast efter draften. Allt yngre spelare debuterar i NHL: i skrivande stund leder Edmontons Connor McDavid, 19, poängligan.

Men det handlar inte bara om det som händer i rinken. Man måste också kunna hantera livet utanför rinken.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning