Det pyr på Balkan

Bild: AFP / Lehtikuva/ Oliver Bunic

Balkanhalvön är historiskt sett en krutdurk och en krigsscen vi har i färskt minne. Det är fortfarande en plats där varje provokation är en lek med elden.

Det slår gnistor igen kring Balkan. Ett provokativt serbiskt tilltag med ett tåg har upprört Kosovo och lett till en kris. En tåglinje från Belgrad till norra Kosovos serbiska huvudfäste Mitrovica skulle öppnas på nytt. Men då serberna målade tåget i Serbiens färger och med budskapet "Kosovo är serbiskt" skrivet på 20 språk sparkade Kosovo bakut och satte in styrkor för att stoppa tåget. Serbiens president fördömde i sin tur det här och de båda parterna stod plösligt på randen till en allvarlig konflikt nio år efter att Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien. En självständighet som Serbien inte har erkänt.

Grymheterna på Balkan under 1990-talet finns i färskt minne och man ryser till då nya oroligheter uppstår i området. Trots att det har gått ett par decennier sedan krigshandlingarna fick ett slut i området har inte alla grävt ner sin stridsyxa för gott. Ilska och hat pyr fortfarande under ytan på olika håll och tar sig ibland upp till ytan. Då måste åtgärder snabbt vidtas för att förhindra att någonting fruktansvärt igen blossar upp.

EU har under några år drivit en dialog för att normalisera förhållandet mellan Serbien och Kosovo. Också nu då det hettade till på allvar trädde EU till. EU:s höga representant för utrikesfrågor Federica Mogherini träffade ledarna för Serbien och Kosovo i tisdags och lyckades lugna parterna. Diskussionerna fortsätter de närmaste dagarna.

Den färska händelsen visar hur lite det behövs för att en konflikt ska uppstå. Det gäller inte bara situationen i Kosovo. För bara ett par veckor sedan hettade det till också i Bosnien-Hercegovina då den serbiska ledaren i landet talade för en folkomröstning om den serbiska delens utträde ur Bosnien.

Balkan behöver fortsatt dialog. EU befinner sig i en huvudroll, ännu mer efter presidentskiftet i USA, och kan med god diplomati och medling förhindra väpnade konflikter som annars inte skulle vara uteslutna. Freden på Balkan är alltjämt bräcklig.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning