Det mystiska dockskåpet

Huvudrollsinnehavaren Anya Taylor-Joy var nominerad för en Bafta Rising Star Award 2017, ett pris för nya skådespelartalanger.Bild: All3Media

Kostymdramat The Miniaturist förvaltar en spännande idé förvånansvärt trist.

Miniatyrmakaren sänds i Yle TV1 lördagar kl. 22.00.

Petronella Brandt (Anya Taylor-Joy) anländer till sitt nya hem i 1680-talets Amsterdam, endast i sällskap av sin burpapegoja. Hon är en ung kvinna från landsorten som på grund av familjens ekonomiska trångmål gifts bort. Mottagandet i det nya hemmet är märkligt kyligt. Hemma är endast den strängt religiösa systern och två tjänare, medan den nya maken är bortrest. När han väl dyker upp blir det långt ifrån någon smekmånad för de nygifta. För att kompensera för det han inte kan ge henne får hon ett dockskåp i gåva av honom. Det ska hon nu sysselsätta sig med att inreda efter eget behag, och för att göra detta beställer hon möbler och andra pyttesmå föremål av en miniatyrmakare. Men snart börjar det även komma paket med sådant som hon inte har beställt, och det kusliga är att innehållet är miniatyrer som är exakta kopior av saker i huset där hon bor. Vem är denna miniatyrmakare som känner huset så väl, och varför skickar hen dessa paket?

Premissen för den tredelade BBC-serien The Miniaturist från 2017, i regi av spanjoren Guillem Morales, låter med andra ord lovande. Det är mystiskt på ett kusligt gotiskt vis, med scener och interiörer som är som tavlor av Vermeer, den nederländske målaren som levde under samma tid.

Serien baserar sig på en bästsäljande och prisbelönad roman från 2014 med samma namn av den brittiska skådespelerskan Jessie Burton. Den har sålt i över en miljon exemplar och är inspirerad av Petronella Oortmans dockskåp (bildgoogla, det är fantastiskt!) som finns på Rijksmuseum, ett museum för 1600-talskonst i Amsterdam. Det var vid denna tid vanligt att förmögna kvinnor i Amsterdam hade ett dockskåp som de inredde med dyrbara miniatyrer.

Dessvärre är slutresultatet inte lika inspirerande, utan en rätt själlös och platt televisering med fåniga intrigvändningar och övertydlig symbolik som burfågeln och alltför stora uppsydda klänningar. Anya Taylor-Joy (född 1996) är visserligen en fängslande skådespelare – hon har tidigare medverkat i flera skräckfilmer – och det är knappast hennes fel att det är svårt att se någon större komplexitet och därmed engagera sig i den barnkvinna som hon gestaltar.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00