Det motstridiga miraklet på Hudsonfloden

Hjälteduo. Tom Hanks och Aaron Eckhart i Clint Eastwoods flygdrama Sully. Bild: Okänd

Tom Hanks spelar flygkaptenen som först hyllades och sedan kritiserades för mirakellandningen i New York.

DRAMA

Sully

Regi: Clint Eastwood. Manus: Todd Komarnicki. Foto: Tom Stern. Musik: Christian Jacob, Tierney Sutton Band. I rollerna: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Mike O'Malley, Jamey Sheridan.

Flygkapten Chesley "Sully" Sullenberger blev nationens hjälte då han den 15 januari 2009 nödlandade i Hudsonfloden och räddade livet på samtliga 155 passagerare. Båda motorerna var ur funktion efter att passagerarplanet krockat med en flock gäss.

Men snart övergick euforin i tvivel och kritik. En undersökningskommission tillsattes och enligt simulationerna framkom det att planet kunde ha återvänt till LaGuardia Airport där starten hade skett. Sully (Tom Hanks) och hans förstestyrman Jeffrey (Aaron Eckhart) blev föremål för många förhör och insinuationer.

Det utgör dramatiken i Clint Eastwoods Sully som mellan alla förhör ständigt återvänder till de laddade och kritiska ögonblicken på flygplanet. Onekligen skapar incidenten också associationer till World Trade Center och 9/11.

Med Sully introducerar Eastwood en lugn och konfidentiell hjälte som utan åthävor fullgör sin plikt. En man som är medveten om den mänskliga faktorn och handlar snabbt i en situation som man efteråt med facit i hand inte kan simulera som ett datorspel. Ändå anfäktas också Sully av tvivel då han blir pressad.

Hanks, assisterad av Laura Linney som hustrun, spelar rollen med auktoritet och pondus. Tom Stern, sedan länge Eastwoods chefsfotograf, bjuder på ett foto som är förtroendeingivande och funktionellt.

Det här med flygplan och Tom Hanks tycks ju annars inte vara en alltför lyckad mix. I Cast Away kraschlandade han och fick tillbringa åratal på en öde ö. I The Terminal kom han aldrig längre än till New Yorks största flygplats JFK. Men hans nu aktuella roll kan även föra tankarna till Kapten Phillips där han som kapten på ett containerfartyg konfronterades med somaliska pirater.

Slutligen inser också undersökningskommissionen att den sympatiska flygarduon gjorde allting rätt. Då Jeffrey får frågan om han i en ny situation skulle agera på samma sätt svarar han att det vore önskvärt att det skulle ske i juli. Januarikylan och risken för hypotermi utgjorde ett verkligt faromoment.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning