Det lönar sig alltid att ringa ett samtal

Tränaren Viktor Tihonov (t.v.), målvakten Vladislav Tretjak (i mitten) och Vjatjeslav Fetisov firar ännu ett världsmästerskap i München den 2 maj 1983. Bild: Matti Björkman

Vjatjeslav Fetisov är en man som det är orsak att ringa upp också i år och nästa år.

Jag minns inte exakt hur det var för någon har stulit min pocketbok, men den amerikanska musikjournalisten Lester Bangs ville ha Idi Amin på telefontråden. Det var en intervju som han ville göra. Alltså slog Bangs en signal direkt till presidentpalatset i Uganda. Härskaren var just då tyvärr inte tillgänglig. Men det är inte heller poängen. Lester Bangs ville veta någonting och då tog han reda på telefonnumret och så bara ringde han.

Vjatjeslav Fetisov är Förenta Nationernas specialsändebud i klimatfrågor. Han är också en hockeylegend som vann ungefär allt med den röda maskinen, som många också helt enkelt kallar CCCP.

Fetisov om någon kan is.

Fetisov är inte ute i ogjort väder.

Och nu behövde jag ha tag i honom.

Så jag skrev ett brev till hans medarbetare Sergej Rybakov. Jag berättade vem jag är och förklarade att det är ytterst viktigt att jag åker med till Nordpolen för att bevaka den allra sista hockeymatchen på naturis. Att polarisen smälter otäckt snabbt är förfärlig fakta. Dessutom älskar finländarna och stora delar av Skandinavien hockey.

Fetisovs medarbetare Rybakov ringde mig samma eftermiddag som jag skrev brev till honom och Vjatjeslav Fetisov. Det var ett vänligt och uppriktigt samtal från Boston i USA och vi talade i Whatsapp. Självklart är det främst spelarna och lite FN-folk som åker via Nordnorge till Nordpolen. Evenemanget bevakas direkt av fem globala tevebolag. Det är allt. Det kan inte plötsligt vara tusentals människor på glaciären.

De flesta beslutsfattare och politiker går att nå snabbt och utan byråkratiska formulär och ett till synes oändligt informationsbyte. Det kan bli en bra historia också.

På HBL bevakar vi miljö för att det är viktigt. En av tidningens bästa nyhetsreportrar är ordentligt insatt och vi andra tar efter. Det är bråttom men kanske inte för sent.

Det finns många skäl till att minnas Lester Bangs och många orsaker att titta på det som den ryske legendaren Vjatjeslav Fetisov gör. Vi hoppas på bra och bättre vinterväder i Berghäll.

Tommy Pohjola Reporter

Född den 20 april 1958 i Moskva.

Rysk politiker samt före detta professionell ishockeyspelare och -tränare.

Fetisov spelade som back och är ansedd som en av de bästa spelarna på den positionen i ishockeyhistorien. Han är också medlem i Hockey Hall of Fame sedan 2001.

Kapten för det sovjetiska ishockeylandslaget i många år.

Har vunnit två OS-guld (1984, 1988) och ett OS-silver (1980). Sju VM-guld (1978, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990), ett VM-silver (1987) och två VM-brons (1985, 1991). Med Sovjetunionen vann han också Canada Cup (1981).

Under sex år, 2002-2008, var Fetisov idrottsminister i Ryssland. Det var under Vladimir Putins första ämbetsperiod som Rysslands president.

I dag är han FN:s sändebud i miljöfrågor särskilt i arktiska områden.

I rymden har Vjatjeslav Fetisov en asteroid uppkallad efter sig, 8806 heter den.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning