Det låter löjligt – fanns inget val

Bild: Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva-AFP

Avstängningen gäller inte EM i fotboll.

Indragen veckopeng. Ett omänskligt straff för en åttaåring.

Ryssland är inte en åttaåring. Men det värsta IOK:s kabinettgubbar tänkt ut är att låta Ryssland stå i skamvrån en stund. Med fikapaus.

Kan bli lite märkligt när Finland möter Ryssland i EM-fotbollen in S:t Petersburg 17 juni. Ungefär lika märkligt som att Ryssland tog hem sjutton OS-medaljer i Pyeongchang fast Ryssland var avstängt från att delta i OS.

I Pyeongchang tävlade de utvalda ryska idrottsutövarna, 167 till antalet, under beteckningen "Olympiska idrottsutövare från Ryssland". Den internationella olympiska kommittén, IOK, ville i det sista undvika en konfrontation med Ryssland.

Den här gången hade IOK inget val. Efter att ha trilskat i flera år hade de ryska myndigheterna fräckheten att överlämna manipulerade bevis till den internationella antidopningsbyrån Wada, som undersökt den ryska dopningshärvan. I kraft av sina nya befogenheter kunde Wada besluta om en avstängning (även om fem av de tolv medlemmarna i Wadas exekutiva kommitté består av IOK:s representanter).

Många hade helst sett att Ryssland blir helt och hållet avstängt efter den senaste skandalen. Det var förstås aldrig realistiskt. Det går ju inte att kollektivt avstänga alla ryska idrottsutövare bara för att de råkar vara födda i Ryssland.

Samtidigt blir straffet lite urholkat. Ryssland har aldrig ens medgett att det förekommit systematisk dopning i statens regi. Och kommer nog aldrig att backa.

Ryssland borde ha sett till att avskeda alla gamla tränare, läkare och förbundschefer som varit inblandade i dopning. Antidopningsbyrån Rusada med nya chefen Jurij Ganus har gjort framsteg, men ibland ser det ut som att han slåss mot väderkvarnar i sitt hemland.

Straffet kommer nog att kännas i Ryssland. Inga ryska flaggor, inga ryska landslagströjor, ingen rysk nationalsång i OS i Tokyo, OS i Peking, eller fotbolls-VM i Qatar. Men inte så mycket att Ryssland kryper till korset och öppet samarbetar med Wada.

Avstängningen gäller dock inte EM. Hur löjligt det än låter så är Wadas regler ganska klara på den punkten. Endast globala mästerskap omfattas. Så Ryssland står kvar som värd för ett av gruppspelen i fotbolls-EM nästa år. Ryssland är dock fortfarande avstängt från alla friidrottsmästerskap, inklusive friidrotts-EM 2020.

Det återstår att se hur grenförbunden respekterar Wadas beslut. I princip ska Ryssland inte heller få delta i ishockey-VM i vår. Ryssland borde inte heller få stå värd för herrarnas ishockey-VM 2023.

Världscuperna är ett kapitel för sig. Vintern 2018 tilläts Anton Sjipulin inte delta i OS, men han tävlade och slutade trea i den totala världscupen i skidskytte. Det kan uppstå en minst sagt konstig situation om en idrottsutövare inte anses vara kvalificerad för att få delta i VM, men är med i världscupen. Det här är upp till respektive grenförbund att besluta om.

Ryssland kommer förstås att överklaga. Räkna med en arbetsam vinter för alla idrottsjurister där ute.

Marcus Lindqvist Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning