Det lackar (snart) mot lucia – här är årets kandidater!

De tio luciakandidaterna är Mikaela Lindblad (nr 4, nere till vänster), Julina Fagerlund (nr 9), Andrea Dagerlund (nr 6, nere till höger), Cecilia Back (nr 7, till vänster på mellersta raden), Elin Qvist (nr 3), Lea Ekblad (nr 10), Julia Halttunen (nr 1, längst till höger), Cassandra Kruse (nr 2, till vänster på översta raden), Ellen Smulter (nr 8) och Clarissa Holmström (nr 5, uppe i mitten). Bild: Cata Portin

De tios dag var en spännande, omtumlande, intensiv och alldeles underbar dag. De nyvalda luciakandidaterna stod i fokus och programmet var fullspäckat med intervjuer, fotosessioner och informationspaket. Dagen gav en liten inblick i hur luciasäsongen kommer att te sig för den lyckligt lottade som väljs till Finlands lucia.

Sminkning, radiointervjuer, pressfotograferingar och information om luciainsamlingen avlöste varandra och de nyvalda luciakandidaterna fick befinna sig i strålkastarljuset hela dagen lång. De tio kandidaterna, som kommer alltifrån Jeppo i norr, till Åland i väster och Lovisa i öster sammanstrålade till de tios dag i går – det är det traditionella startskottet för höstens luciakampanj.

Det var en förväntansfull men också lite nervös grupp med unga damer som mötte pressen i Folkhälsans hus i Tölö i går. För de flesta flickor var det första gången de blev intervjuade, inte bara en utan hela fem gånger. Som stöd och hjälp fanns de erfarna luciamammorna och -papporna och fjolårets lucia Anna-Kajsa Edström, som delade med sig av sina bästa tips och råd.

– Ni har en fantastisk tid framför er, så jag uppmanar er att ta vara på varje stund. När luciasäsongen väl drar i gång rusar den jättesnabbt förbi. Skriv ner era tankar, besök och möten. Lucia är man bara en gång i livet, det är en unik upplevelse, säger Edström till årets kandidater.

Själv ser hon med både värme och saknad tillbaka på sin tid som Finlands lucia.

– Jag kommer ihåg alla människomöten och uppträdanden, speciellt de som vi gjorde på lite udda platser, som på färjan till Nagu eller i en pizzeria. I år får jag vara en inhoppande lucia, om årets lucia blir sjuk står jag redo att vikariera för henne.

De tio kandidaterna kommer i tur och ordning att presenteras i papperstidningen och på HBL.fi från början av nästa vecka. På webbsidan kan man också höra flickorna sjunga en julsång.

Luciavalet börjar söndagen den 28 oktober. Med pengarna som samlas in under valet stödjer Folkhälsan arbetet bland utsatta barnfamiljer – målsättningen är att det under nästa år ska ordnas fyra Familjekraftläger där föräldrar får kamratstöd, avlastning och verktyg för att handskas med vardagen.

Här är listan på de tio kandidaterna:

1. Julia Halttunen, 18 år, Borgå

2. Cassandra Kruse, 22 år, Grankulla

3. Elin Qvist, 19 år, Grankulla

4. Mikaela Lindblad, 21 år, Billnäs

5. Clarissa Holmström, 18 år, Lovisa

6. Andrea Degerlund, 18 år, Karis

7. Cecilia Back, 19 år, Jeppo

8. Ellen Smulter, 19 år, Mariehamn Åland

9. Julina Fagerlund, 18 år, Finström, Åland

10. Lea Ekblad, 20 år, Esbo

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning