"Det kom en våt trasa i ansiktet" – Universitetspersonalen är trött på bristen på respekt

Ett hundratal människor var samlade i dag vid Porthania i Gloet i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Universitetspersonalen vid Helsingfors universitet strejkar i dag. Utanför Porthania samlades på förmiddagen ett hundratal för att demonstrera efter att arbetsgivarna förkastat det medlingsbud som lagts fram i tvisten.

Ett hundratal demonstranter trotsar under förmiddagen kylan och står utanför Helsingfors universitets byggnad Porthania i Gloet för att protestera mot den upplevda bristen på respekt för universitetspersonalen och bildningen från arbetsgivarhåll. Universitetspersonalen strejkar under onsdagen efter att arbetsgivarorganisationen Bildningsarbetsgivarna förkastat riksförlikningsmannens medlingsbud i den avtalstvist som råder mellan de två parterna.

Demonstranterna ropar slagord och hoppar för att hålla upp värmen, men att det också är frågan om en strejk blir man senast varse om då man möter de västklädda strejkvakter som finns på plats vid Porthania.

– Det blåser en kall vind från Södra kajen (där Bildningsarbetsgivarna har sitt kontor, reds. anm.), säger Nikola Simola ordförande för löntagarorganisationen Pardia när han talar till de samlade.

Han säger att de är överraskade att de står var de står. Det var oväntat att arbetsgivarorganisationen skulle förkasta medlingsbudet.

– Medlingsförslaget var lite under den allmänna linjen. Vi behandlade det, medan arbetsgivarorganisationen förkastade förslaget. Så fråga inte oss varför vi är här, fråga dem på Södra kajen, säger Simola till rungande applåder.

Arbetstagarna som representeras av Pardia, JHL och FOSU har förhandlat för löneförhöjningar i nivån med den allmänna linje som industrin kom överens om i höstas.

– Vi har gått dem till mötes och godkänt lägre förhöjningar än andra fått. Ändå kom det en våt trasa tillbaka i ansiktet. Vi kommer inte att ge med oss mera, säger forskarförbundets verksamhetsledare Johanna Moisio till den samlade skaran.

Hälsosamt att strejka

Universitetslektor Thomas Wallgren, som också sitter som personalrepresentant i universitets styrelse, skräder inte på orden då han talar med HBL.

– Det är en kultursjukdom, en lång och allvarlig sjukdom. Vi har en regering och arbetsgivarparter som tror man kan driva universitet som företag, säger Wallgren.

Enligt Wallgren är det här en del av ett globalt fenomen, och lyfter fram den arbetskonflikt som på går i de brittiska universiteten (HBL 28.2.2018)

Wallgren beskriver en universitetsvardag som blivit i hans tycke allt sämre sedan 2010 då den nya universitetslagen trädde i kraft. Byråkratin har ökat och de studerande får sämre handledning, säger han.

– Man förstår inte att vi borde ha mera frihet. Frihet att göra vad vi vill, då blir det bra forskning.

Enligt Wallgren har universitetet också börjat förlora sin konkurrenskraft.

– Vi går mot en situation där bästa förmågorna inte kommer till uni. Det ser vi redan nu.

Han framhåller ändå att han tycker universiteten är en härlig plats att jobba på trots att det gått mot det sämre.

För de flesta på universitet är det en ny upplevelse att gå i strejk.

– Det är ju något som vi främst varit vana att hamnarbetare gör. Det är säkert en helt hälsosam erfarenhet för oss att strejka, säger Wallgren.

Läs också: Bruun: Professorer har betydligt större strejkrätt än tidigare

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03