Det kan gå bra, eller riktigt illa

Kenyas positiva utveckling är imponerande, men de allvarliga utmaningarna enorma. Så hur ska det gå för nationen på tio års sikt? HBL frågar några personer bosatta i Kenya.

Joyce C. Sitienei Bild: Peter Buchert

– Jag är mycket optimistisk. Nationen har gått mycket framåt de senaste tio åren, kenyanerna är öppna för förnyelse och medelklassen växer. Många har sett förändringen, ingen vill ha misären tillbaka. Utmaningarna är tuffa, men vi är på rätt väg.

Joyce C. Sitienei

Överste i kenyanska armén

Nairobi

Francis Thoya Bild: Peter Buchert

– Framtiden ser ljus ut. Den politiska kulturen förändras. Makt och ansvar flyttas ner på lokal nivå och lokalbefolkningen involveras. Numera drar den också nytta av tillväxten. Lokalsamhällena kan ta beslut som gynnar dem i stället för att låta Nairobi diktera allt.

Francis Thoya

Kanslichef vid landskapsregeringen

Mombasa

Tarja Fernández Bild: Peter Buchert

– Utvecklingen de tio senaste åren inger hopp. Jag tror att färre kenyaner lever i absolut fattigdom om tio år, och medelklassen växer till sig. Det förutsätter att det internationella samfundet inte förlorar intresset för Afrikas horn och dess problem. Ingen klarar av kampen mot terrorismen ensam.

Tarja Fernández

Finlands ambassadör

Nairobi

Fatima Swaleh Bild: Peter Buchert

– Kenyas framtid ser dålig ut. Jag kan inte påstå att staten är fattig, men den låter människor och djur dö ibland oss. Jag förstår inte ens varför vi ber om pengar och hjälp av utomstående när vi kunde hjälpa oss själva.

Fatima Swaleh

Politiker i landskapsparlamentet

Mombasa

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00