Vittnen på plats: Det hördes ett otäckt ljud och fartyget skakade till enormt mycket

Passagerarfartyget Viking Grace fick bottenkänning i närheten av Mariehamn på lördagen. Bild: Jeremic Slavoljub/Nya Åland/SPT

Stämningen ombord är lugn, säger en av passagerarna.

Den kände musikern och gitarristen Ryan Roxie är en av de passagerare som just nu väntar på att få komma i land från passagerarfartyget Viking Grace efter fartygets grundstötning söder om Vikingterminalen i Mariehamn.

– Vi skulle just angöra kajen när det hördes ett otäckt ljud och fartyget gick på grund, säger Ryan Roxie.

Enligt Roxie har alla passagerare uppmanats att hålla sig på däck nio och tio i väntan på instruktioner. Totalt finns 331 passagerare och 98 besättningsmän ombord.

– De upprepar hela tiden att situationen är under kontroll, men i övrigt får vi ingen information om vad som är på gång. Vi har ju väntat på besked i snart tre timmar, säger Roxie.

Hurdan är stämningen ombord?

– Det är ganska lugnt. Finländare brukar väl inte gripas av panik så lätt, säger han.

Ryan Roxie har sina rötter i Kalifornien, men är numera bosatt i Stockholm. Han är en av grundarna av bandet Roxie 77 och är mest känd för sitt samarbete med Alice Cooper, Slash, Casablanca och Dad's Porno Mag.

– Jag har en spelning på Hot Doggery i Saltvik i kväll, men vi får se om det blir något av det hela. Så mycket kan jag lova att fartygets kapten inte är inbjuden till spelningen, skrattar Roxie.

Konsertens arrangörer Tina Dahlblom-Landell och Cim Dahlle är fortfarande hoppfulla.

– På grund av coronakrisen får vi ta in endast 40 gäster i Hot Doggery, men det vore fint om spelningen blir av trots allt, säger Dahlblom-Landell på Saltvik Bed & Breakfast, som väntar på sin gäst i fartygsterminalen.

En annan passagerare, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättar för nyhetsbyrån TT att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

– Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Passagerarna hålls sedan dess samlade i konferensrum på däck nio. Valin berättar att fartyget ligger nära land, och att det blåser kraftigt.

– De bjuder på kaffe och wraps men det är ingen som går ut med någon information än det som kommer ut i högtalarna om att de har gått på grund och att det inte är någon fara, säger Valin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning