”Det havet hämtar tillbaka är en bild av oss själva”

Filmaren Anna Antsalo berättar om så kallade beachcombers i dokumentären Det havet för med sig där stora, vida bilder av stränder, vågor och horisont kontrasteras mot närbilder av plastföremål. Här står hon bakom kameran i Cornwall. Bild: Will Halfacre/Tuffi Films

Åtta miljoner ton plast hamnar i havet varje år. En liten del spolas upp på världens stränder. Dokumentärfilmaren Anna Antsalo har följt människor som samlar skräp – och då och då hittar skatter.

På engelska talar man om "beachcombers". Någon direkt svensk översättning finns inte, men i Astrid Lindgrens anda kunde man kanske tala om sakletare, eller mer specifikt sakletare vid havsstränder.

Aktiviteten som sådan är säkert bekant för de flesta som i barndomen letat vackra stenar eller snäckor vid havet, eller hittat drivved och gjort andra strandfynd vid sommarstugan eller på söndagspromenaden.

Om människor som gjort sakletandet till en livsstil handlar Anna Antsalos dokumentär Det havet för med sig (Meren tuomat), som har biopremiär fredagen den 21 maj. I filmen följer vi beachcombers vid stränder i England, Nederländerna och Japan. Och även om japanen Shigeo främst intresserar sig för fröer, så är det tydligt att en mycket stor del av det 2020-talets sakletare finner är plast, plast i tusentals olika former, färger och skepnader.

Filmaren Anna Antsalo berättar om så kallade beachcombers i dokumentären Det havet för med sig där stora, vida bilder av stränder, vågor och horisont kontrasteras mot närbilder av plastföremål. Bild: Tuffi Films-Katri Lassila/Tuffi Films-Montage HBL

Anna Antsalo berättar att hon först blev intresserad av frågan då hon läste om oceanografen Curtis Ebbesmeyers forskning om havsströmmar. Ebbesmeyer har bland annat följt upp hur ett parti plastankor och andra badleksaker spridits över oceanerna efter att en container på fartyget Ever Laurel spolades överbord i en storm på norra Stilla havet 1992. Varje år hamnar över åtta miljoner ton av det plast som produceras i havet och på grund av sin lätthet förs det över vidsträckta områden. Fortfarande antas ett stort antal "Friendly floaters" från Ever Laurel guppa runt någonstans där ute i det okända.

– Strömmarna har ett eget system att sortera: olika saker flyter på olika sätt och hamnar på olika ställen. De vänder på något sätt på kartan. Över sjuttio procent av världen är hav, och stränderna är fulla av möjligheter: man har hela vida världen framför sig. Och samtidigt är det havet hämtar tillbaka en bild av oss själva, säger Antsalo.

Född: 1984

Bor: I Helsingfors

Familj: Sambo och son.

Gör: Är filmmakare.

Aktuell med: Dokumentärfilmen Det havet för med sig (Meren tuomat), som har biopremiär fredagen den 21 maj.

Om sitt coronaår: ”Jag var länge på väg till Japan. Det lyckades inte, men vi hittade en fin grupp där som vi jobbade ihop med. Under pandemin har jag suttit tillsammans med klipparen Okku Nuutilainen och sen gått över till ljudarbetet. Jag har kunnat jobba, men det har varit tråkigt att inte kunna möta någon publik.”

Hon berättar att hon länge funderade på hur detta skulle kunna gestaltas. Resultatet är en film som på många sätt är mer poetisk än politisk, även om miljöfrågan ständigt är underförstådd.

– I början hade jag tänkt vara mer ute på havet med forskare, men sen kände jag att stranden blev allt viktigare. All information krossas liksom där. Människorna kommer dit, plasten kommer dit. Stranden är ett väldigt litet område som berättar om ett väldigt stort: våra små steg och berättelser i förhållande till naturens kaotiska och enorma väsen.

Havets strömmar sorterar, men också sakletarna gör ett sorteringsarbete som du visar ganska detaljerat. Vad uttrycker det?

– Det är någon sorts behov av att få grepp om något, att kontrollera det kaotiska. Men det är också intressant hur beachcombarna lyfter saker från att vara skräp och ger dem värde – hur de här föremålen får en ny chans.

Nederländska Jolanda och Lonneke lägger till exempel upp sina fynd i färgkoordinerade arrangemang som de fotograferar, medan Rob i sydengelska Cornwall ofta hittar små legobitar: vissa vanliga, andra sällsynta eller rentav så exotiska att upptäckandets glädje för en stund överskuggar miljöproblemet.

Fotografen Tuomas Onttonen och regissören Anna Antsalo i arbete. Bild: Simon Cotter/Tuffi Films

Hur hittade du de här människorna?

– Beachcombarna har stora nätverk och är aktiva också på Facebook och Instagram, och jag började söka i de grupperna. Det har alla ett ganska visuellt sätt att lyfta fram det de hittar eller är nyfikna på.

Både foto och regi

Anna Antsalo är en konstnär med många strängar på sin lyra. Förutom filmare är hon känd som scenograf och har även gjort videoarbeten för teaterproduktioner. I Det havet för med sig har hon både regisserat och fotograferat.

– Det fungerade bra. Det blir ganska intimt då man är en mindre grupp, men diskussionen mellan filmfotografen och regissören faller förstås bort. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men det blir ett mer spontant sätt att arbeta, och här kändes det naturligt: blicken blir direktare.

Nederländska Lonneke har arrangerat en dags strandfynd. Bild: Tuffi Films Oy

Har det här arbetet förändrat ditt sätt att tänka kring problematiken med plast?

– Jo. Jag gick in i arbetet med en slags skattjaktstänkande och försökte ganska länge undvika plasten, men då jag såg hur beachcombarna gav värde åt skräp, började jag fundera på vad det egentligen är som skapar värde: genast då det finns en berättelse som lyfter upp föremål blir de värdefullare.

– Och sen har jag börjat se skräp överallt. Jag trodde att jag kände stränderna kring vårt sommarställe men då jag började lyfta på stenar där, hittade jag samma plastgranulat som i filmen.

Läs också: Plastdrivorna runt megastaden kan ge hundratals miljoner euro

Arbetet med nästa filmprojekt är än så länge bara i planeringsskedet, och tanken är att fortsätta utforska det okända, men nu inte havet – utan mörkret.

– Film handlar ju egentligen om att fånga ljus. Kan man fånga mörkret också? Och kan man berätta om det man inte kan fånga?

Anna Antsalo. Bild: Katri Lassila/Tuffi Films

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning