Det har tagit länge – men nu är Eriksson på väg tillbaka

Ovan distans. Sandra Eriksson valde att löpa 10 000 meter i Sverigekampen i stället för det för henne vanliga 3 000 meter hinder för att skona benen som inte är vana vid tävling. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Mentalt lugn, men en nervositet i kroppen som gjorde henne illamående inför start. Sandra Eriksson är glad över att säsongens första och sista individuella start är avklarad.

En andraplats efter svenskan Meraf Bahta borde vara möjlig, tänkte Sandra Eriksson inför starten på den för henne något ovana sträckan 10 000 meter. Med facit på hand blev det en tredje plats men det var inte så viktigt den här gången – det viktiga var att Eriksson äntligen börjar vara tillbaka efter häloperationen för ett helt år sedan.

– Jag vet inte varför rehabiliteringen har tagit så lång tid för mig. Det är ingen ovanlig operation och för en del tycks återhämtningen gå snabbt men för mig har den tagit så här länge, säger en frusen Eriksson efter avklarad insats i Sverigekampen på tiden 34.44,83.

Andraplatsen efter Bahta gick till Anne-Mari Hyryläinen på tiden 33.18,98.

På grund av hälen valde Eriksson att inte löpa paradsträckan 3 000 meter hinder i Stockholm, men foten börjar egentligen vara helt i skick nu.

– Problemet är resten av kroppen. Jag har löpt så lite att det gör ont överallt, säger Eriksson.

Hur känns det nu då, efter loppet?

– Det känns bra. Det kändes helt okej att springa, jag hade inga förväntningar och så blev det så att jag fick löpa för mig själv hela tiden.

Är känslan ändå bra efter att ha gjort comeback på tävlingsarenorna?

– Jo, visst är den det, det är bara mitt under loppet som det inte alls känns bra. Inför kände jag mig överraskande lugn men sen påminde kroppen ändå mig om att det blir tävling och då blev jag lite illamående, säger Eriksson.

Vad gäller vinterträningen är planen klar: Helt enkelt att följa ett så vanligt upplägg som möjligt från och med oktober och att trappa upp långsamt. Men målsättningar och tankar kring följande säsong får vänta lite till.

– Jag har inte tänkt så långt ännu, säger Eriksson innan hon lämnar intervjuzonen på Stockholms stadion, som i och med att IK Falkenidrottaren numera är bosatt i den svenska huvudstaden nästan kan räknas som hemmaplan.

– Jag är som hemma på många platser nu för tiden eftersom jag räknar alla arenor i Finland och alla i Sverige som min hemmaplan.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning