Det här händer i stan på midsommar

Bara för att du firar midsommar i stan behöver du inte vara utan krans – i Brunnsparken ordnas kransbindning på midsommarafton. Bild: Mostphotos

En midsommar i stan måste inte vara ödslig – här kommer ett handplock bland midsommarhelgens många händelser och evenemang i Helsingfors.

Midsommarbrasor

Fölisöns folkpark erbjuder program för alla åldrar hela helgen; hantverk, allsång, folkdans, folkmusik, midsommarstång och brasor. Midsommarfirandet inleds klockan 16 på midsommarafton den 21 juni och pågår fram tills ett på natten. Du når Fölisön med buss nummer 24, som kör tätare turintervaller på midsommaraftonen.

Rönnskärs midsommarbrasa tänds klockan 21 på midsommaraftonen. Restaurangen stänger klockan 01.30 och den sista sjöbussen avgår till Havshamnen klockan 01.45. JT-Lines sjöbussar till Rönnskär avgår från Havsstranden och Gräsviken.

I restaurang Stansvik som finns på Degerö på Stansviks gårds område firas midsommar på traditionellt vis. På fredagen serveras lunchbuffé kl. 10.30–15, och midsommarbrasan tänds klockan 22. Restaurangen håller öppet hela helgen, och erbjuder också frukost.

Midsommarbastu

Bada bastu kan man också göra på flera håll i stan nu för tiden. Bland annat Löyly vid Salutorget har öppet fredag och lördag.

Vill man ut till skärgården och bada bastu åker färjor ut från Salutorget till Mjölö från och med klockan 9 på fredag.

Midsommarkryssningar

Det går också att åka ut till havs för att beundra midsommarbrasorna. Kryssningsalternativen är många och de flesta färjorna åker från Salutorget. Du kan bekanta dig med utbudet på rederiernas hemsidor.

Midsommarfestivalen Stadin Juhannus tar exempelvis över den lilla ön Lonna precis utanför Helsingfors på torsdag. Festivalen, som ordnas för tredje gången, är fullspäckad av musikaliska uppträdanden. Helgen är fylld av finska musikuppträdanden, av bland annat rapartisten Tuuttimörkö, Kauriinmetsästäjät, DJ Ibusal och Matti Mikkola.

Midsommardans

Ärtholmens midsommarfest slår upp dörrarna klockan 18, och popduon Neon 2 börjar spela klockan 20.

We love Helsinki ordnar sin populära midsommardans för tionde gången torsdag till lördag. Helgen inleds på torsdag klockan 21 på Kuudes linja.

Disco K-50 midsommardisco ordnas på HSS Paviljong på Skifferholmen. Åldersgränsen är 50 år och DJ Håkki står för musiken.

På restaurang Lonkerolaituri vid Hampton Bay i Helsingfors ordnas dans, grillning och musik varje kväll 17-22 hela midsommaren. Fritt inträde, och ingen bordsreservering krävs.

På Borgbacken kan man dansa till livemusik på midsommardagen från och med 19. Inträdet är gratis.

Är man snarare sugen på klubbdans så är det flera barer och klubbar som håller midsommaröppet. Bland annat Maxine, Kaivohuone, Ääniwalli samt Tavastia.

Traditionell midsommar

Brunnsparken öppnas 13 på fredag och ordnar bland annat kransbindning, barnprogram, folkdansuppvisning och musik.

På Rastböle gård firas midsommar med olika sommarspel på dagen, och dans på kvällen.

Kollektivtrafik under midsommaren

På torsdag följer kollektivtrafiken i Helsingfors fredagens tidtabell. Midsommarafton följer lördagens tidtabell. På midsommardagen är det söndagens tidtabeller som gäller. Extra bussturer har satts in till Fölisön och Ärtholmen. Mer information hittar du på hsl.fi/sv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning