Här är gänget som jagar framgång i Berlin

"Aku" Partanen är en potentiell medaljkandidat på 50 km gång. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ett drygt fyrtiotal friidrottare representerar Finland i EM i Berlin. HBL presenterar truppen.

17.05 H slägga kval grupp A

17.30 H 100 meter försök

17.35 H längdhopp kval

18.05 H 400 meter häck försök

18.30 H slägga kval grupp B

18.35 H kula kval grupp A

18.45 D 100 meter försök

19.55 H kula kval grupp B

Oskari Lehtonen, 200 m

Den 21-åriga sprintern kom i sommar förs första gången under 21-sekundersgränsen och det är sannolikt en tid omkring personbästat 20,88 som krävs för att ta sig vidare från försöksheaten.

Arttu Vattulainen, 10 000 m

Uppfriskande med en distanslöparherre på 10 000 meter för första gången sedan hemma-EM för sex år sedan. Vattulainens gjorde sitt rekord 28.48,43 i mitten av maj men har sedan dess löpt kortare sträckor vilket gör honom till ett frågetecken i Berlin.

Elmo Lakka, 110 m häck

Den 25-åriga häcklöparen måste vara den jämnaste idrottaren i truppen. Hans sex bästa tider är 13,67-13,67-13,69-13,69-13,72-13,72. I EM 2016 kom Lakka till semifinal med sitt dåvarande personbästa 13,72. Finns ingen orsak att inte förvänta sig en liknande prestation i Berlin.

Topi Raitanen, 3 000 m hinder

Raitanen åker till Berlin i rekordform då han i Joensuu putsade rekordet till 8.31,91. Raitanen, 22, är fyrfaldig JVM-deltagare i orientering. Kolla mustaschen – den rakas först då han kommer under 8.30.

Tommi Holttinen, stav

Finland har hela fem stavhoppare i sin trupp, tre av dem herrar. Minna Nikkanens 21-åriga klubbkompis klarade 555 i vintras men utomhus har han bara kommit upp till 536. I Amsterdam för två år sedan krävdes 535 på första försöket för en finalplats.

Urho Kujanpää, stav

Likaså 21-åriga Kujanpää är till och med en finalkandidat. Han klarade 555 i juni och har sedan dess landat på resultat mellan 537 och 551 i sex tävlingar.

Tomas Wecksten, stav

Den tredje 21-åriga stavmannen avslutade inomhussäsongen med att ta 555 på sista försöket. Utomhus har han som bäst klarat 550. Stavkvalet blir intressant och mycket beror på vilka höjder som hoppas.

Kristian Bäck, längd

Bäck var en av förra Europamästerskapens stora finländare då han kom femma i längdfinalen svidande nära (2 cm) ett skrällbrons. Bäck kom i FM två centimeter ifrån EM-gränsen men valdes ändå med till truppen. Bäck klarade gränsen i fjol.

Kristian Pulli, längd

Efter att ha varit nära många gånger får Pulli, som hoppade 807 i fjol, äntligen göra stortävlingsdebut på seniornivå. I år har han hoppat 791 men i Berlin hoppas han på ett resultat som börjar med en åtta.

Simo Lipsanen, tresteg

Medaljkandidat har man kallat honom. I fjol charmade den sympatiska ynglingen Friidrottsfinland med silver i U23-EM och genom att krossa Pertti Pousis 49 år gamla nationsrekord. I år har Lipsanen klarat 16,84. Ett 17-metershopp i EM räcker för att slåss om medalj.

Arttu Kangas, kula

Kangas personbästa är hyfsade 20,30 men 25-åringen har inte nått 20 meter på ett och ett halvt år. Det krävs sannolikt en rejäl förbättring på säsongsbästat 19,57 för att ta sig till final.

David Söderberg, slägga

Den 15-faldiga Kalevaspelsmedaljören Söderberg, som fyller 39 år under EM, är den första tävlingsdagens intressantaste namn. Efter ihärdiga hälsoproblem kunde han i elfte timmen tävla och få till stånd ett så pass bra resultat att han skickades till Berlin.

Henri Liipola, slägga

24-åriga Liipola är en av truppens svarta hästar. Han har flera 75-meterskast från i sommar och personbästat skrivs 75,47. Om han står för en kanoninsats så kan släggfinalen bli hur kul som helst.

Oliver Helander, spjut

EM-truppens mest omtalade idrottare. IF Raseborg-kastaren spred medaljfeber i hela Finland med sin 88-metersbåge i SFI-mästerskapen. Själv anser han sig som en outsider – och visst har han rätt. Tack vare tre publikfavoriter som leker med 90-metersgränsen var och varannan dag. En finalplats är godkänt, allt utöver det är bonus.

Antti Ruuskanen, spjut

Med sina tre stortävlingsmedaljer är den alltid lika pratglada Ruuskanen truppens mest meriterade idrottare. De senaste åren har han varit skadeförföljd och säsongsbästat lyder 82,59 – det sämsta sedan 2011. Men räkna inte bort den regerande Europamästaren.

Aleksi Ojala, 50 km gång

Finland har tre idrottare med i alltid lika svårtippade 50 km gång. Ojala höll tv-tittarna i spänning i VM i fjol då han var med i tätklungan vid 30 kilometer. Kroppen orkade inte till slut men han var bästa finländare, 14:e, i London.

Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 km gång

Partanens är tvåa i Europastatistiken där 34 av de 35 bästa tiderna gjorts i två olika tävlingar. Det lönar sig alltså inte att stirra på statistiken, men visst har Partanen visat god form och det är helt realistiskt att förvänta sig att han slåss om topplaceringar, till och med medalj.

Jarkko Kinnunen, 50 km gång

Veteranen som tävlat i tre OS, sex VM och två EM är känd för att alltid ge sitt yttersta – ibland ger kroppen vika, ibland är han nära att svimma. Hans bästa stortävlingsresultat är en åttondeplats i VM, men i år slår han ur underläge i den blåvita interna kampen.

Elmo Savola, tiokamp

Savola tog brons i U23-EM i fjol med rekordpoängen 7 956 men i år har han inte genomgått en hel tiokamp trots två försök. Men i form tycks han vara i och med att han noterat rekord både i kula, i längd och i spjut. I förra EM kom sex idrottare över 8 000 poäng – kanske Savola kunde ansluta sig till klubben i år?

Otto Ahlfors, Viljami Kaasalainen, Oskari Lehtonen, Samuel Purola, Eetu Rantala, Roope Saarinen (reserv) – 4x100 m

Finlands herrsprintrar är rankade 15:e av de 16 lag som deltar i EM-sprintstafetten då man räknar ihop fjolårets och årets bästa tider. I årsstatistiken är Finland sämst med sin tid 39,64. Sverige, 16:e i rankningen, har i år löpt 39,61. Lite Sverigekampsanda där.

Sara Kuivisto, 800 m & 1 500 m

Borgådamen hade en mentalt tuff säsong då hon jagade EM-gränserna på medeldistanserna. En sten föll från hjärtat då hon klarade gränsen på huvudsträckan 1 500 meter och i Kalevaspelen skrällde hon till och klarade gränsen också på 800 meter. Stortävlingsdebutant.

Nooralotta Neziri, 100 m häck

Den finländska häcktrions stora stjärna. Fjolåret var grymt svårt men nu har Neziri kommit nära rekordformen. Säsongsbästat 12,86 är bara fem hundradelar från nationsrekordet. 13-sekundersgränsen har varit svår för henne att nå i stortävlingar men om det lossnar i Berlin är en final sannolik.

Reetta Hurske, 100 m häck

Hurske är statistiktvåa i den jämna och dramatiska finländska häcksommaren med personliga rekordtiden 13,11. Hurske lyckades i EM 2016 ta sig till semifinal och målet lär vara att förbättra 21:a platsen där.

Annimari Korte, 100 m häck

30-åriga Kortes väg till EM är unik. I många års tid tampades hon med hälsoproblem och hennes comeback började som ett litet skämt. Men FC Barcelona-löparen har mot alla odds hittat jätteformen och enligt henne själv och tränaren Rafa Blanquer ska 13-sekundersgränsen bara vara en etapp mot riktigt snabba tider.

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Häcklöftet Lehikoinen löpte exakt EM-gränsen (57,70) i U20-VM i Tammerfors och i FM tog hon guld med 57,26 – hennes alla tiders nästbästa lopp. Formen tycks finnas och 18-åringen får resa till EM utan press.

Janica Rauma, 3 000 m hinder

Ingen Sandra Eriksson, ingen Camilla Richardsson, men ändå en finländsk blåvit hinderdam i EM. 32-åriga Janica Rauma knep i juli sju sekunder från sitt sju år gamla personbästa och får bära de blåvita färgerna i EM.

Ella Junnila, höjd

En av friidrottssommarens kometer är Ella Junnila. 19-åringen har förbättrat sitt rekord med nio centimeter upp till 192 och hon är bara en centimeter från Linda Sandbloms finska rekord. Ett verkligt framtidsnamn med friidrottsgener: Junnilas mamma är Ringa Ropo, finsk rekorddam i längdhopp (685).

Wilma Murto, stav

Det kändes länge som att Murto stannat på höjder långt under 450. Men i Kalevaspelen vände trenden och Murto tog sitt första FM-guld på höjden 460. Trots att hon bara är 20 år gammal har hon varit i allmänhetens fokus redan länge, tack vare det sensationella juniorvärldsrekordet 2016. Läge att komma ihåg att hennes karriär knappt börjat.

Minna Nikkanen, stav

Den elvafaldiga finska mästaren har inte funnit toppformen i sommar. Senast hon klarat en höjd över 450 var i det stentuffa OS-kvalet i Rio där hon blev utslagen med 455 i protokollet. Nikkanen var liksom Murto i EM-final för två år sedan. Murto kom sjua, Nikkanen nia.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Ett glödhett namn i medaljspekulationerna tack vare en hiskeligt hård serie i FM-finalen. Hennes fem sista hopp mätte över 14 meter och hon förbättrade sitt personliga rekord till 14,31, åtta centimeter ifrån Heli Koivula-Krugers nationsrekord. I Amsterdam krävdes 14,47 till medalj.

Senja Mäkitörmä, kula

24-åringen har stått för en imponerande rekordförbättring. För exakt två år sedan stötte hon nytt rekord i junior-FM (14,18) och sedan dess har hon förbättrat rekordet med 2,78 meter. En finalplats är inte en omöjlighet.

Salla Sipponen, diskus

Den inhemska statistikettan måste känna sig något tudelad. Senast hon tävlade blev det nytt personbästa på 58,36. I Kalevaspelen blev det en kapital djupdykning då hennes längsta kast med nöd och näppe nådde 50-meterslinjen.

Sanna Kämäräinen, diskus

Kämäräinens story hör till de mer hjärtvärmande. Katastrofala skadeproblem höll henne länge borta men hon slutade aldrig tro. Hennes ihärdiga jobb belönades då hon nådde EM-gränsen och snart får hon uppleva stortävlingsatmosfären igen.

Helena Leveelahti, diskus

Leveelahti blev hemmapublikens favorit i U20-VM i Tammerfors där hon stod för en kanoninsats i finalen och tog silver. Lär vara mest en värdefull läroresa för 18-åringen som inte nått samma längder efter silverkastet.

Elisa Neuvonen, 20 km gång

Neuvonen vann FM-guld i juni och är med sin säsongsbästa tid på drygt 1.38 cirka tio-femton minuter från den absoluta Europatoppen.

Tiia Kuikka, 50 km gång

23-åriga Kuikka får vara med och skriva ett stycke historia då damerna för första gången tävlar på 50 kilometer. Skillnaderna lär bli rätt stora på den exotiska sträckan men det är värt att notera att Kuikka är tia i Europarankningen – 19 minuter bakom ettan Julia Takacs.

Jenni Kangas, spjut

Kangas muntrade upp finländska publiken genom att vara EM-nia i Amsterdam. Hon har nått 60 meter men i år är hennes längsta notering 59,33. Ett finalhopp om hon lyckas nå samma nivå som i säsongspremiären i maj.

Krista Tervo, slägga

20-åriga Krista Tervo har krossat juniorrekord efter juniorrekord i sommar. Hennes 69,42 är bara 21 centimeter från nationsrekordet som Mia Strömmer kastade då Tervo var tre år gammal. Att nå 70-metersgränsen som första finländare är något Tervo säkert är hungrig på

Inga Linna, slägga

13 tävlingar och alla resultat inom 4,22 meter. Inga Linna hör också till de jämnare presterarna i Finlands trupp och med säsongsbästat 68,79 som senaste resultat anmäler hon sig också till jakten på 70-meterssträcket.

Maria Huntington, sjukamp

En byråkratisk miss var nära att spoliera Huntingtons EM-resa men slutet gott, allting gott. Efter två misslyckade sjukamper stod 21-åringen för 5858 poäng och hon gjorde fyra rekordnoteringar på köpet.

Friidrotts-EM i Berlin den 6-12 augusti.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning