Det här gäller i Finland från och med i dag: reserestriktioner återinförs och snart möjligt med kortare karantän

Statsrådet uppdaterar landförteckningen varje torsdag utgående ifrån Institutet för hälsa och välfärds bedömning. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Från och med i dag kan man resa till Finland från Sverige och Estland för att arbeta utan att tillbringa 14 dygn i frivillig karantän.

I dag träder statsrådets nya reserestriktioner i kraft. Inreserestriktionerna införs på nytt i trafiken mellan Finland och Island, Norge, Sverige, Tyskland, Slovakien och Estland samt för invånare i Georgien, Kanada och Tunisien som reser från sitt hemland till Finland.

Från och med i dag kan man resa till Finland från Sverige och Estland för att arbeta utan att tillbringa 14 dygn i frivillig karantän. Den dagliga trafiken är fortfarande möjlig mellan gränssamfunden vid landgränserna mellan Finland och Sverige samt Finland och Norge.

Att restriktioner införs betyder att man inte längre får göra fritidsresor till Finland från landet i fråga. Då tillåts endast resor tillbaka till Finland, transittrafik, arbetsresor eller resor på grund av andra nödvändiga skäl.

Dessutom rekommenderas karantän och testning för dem som anländer till Finland. Från och med den 1 oktober kan den som önskar förkorta karantänen genom två frivilliga coronatest på eget initiativ.

Landförteckningen uppdateras varje torsdag utgående ifrån Institutet för hälsa och välfärds bedömning.

Rättelse måndagen den 28.9 kl. 10.31: I artikeln ingick felaktig information. Det stod att de avvecklade reserestriktionerna betyder att man kan åka på semester till Finland och att resenären inte behöver hålla sig i karantän eller göra ett coronatest. Det stämmer alltså inte.

I och med statsrådets senaste beslut omfattas nu följande länder av inresesrestriktionerna för trafik över de inre gränserna till Finland: Nederländerna, Belgien, Spanien, Island, Italien, Österrike, Grekland, Luxemburg, Malta, Norge, Portugal, Frankrike, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland (med vissa undantag).

Från och med i dag gäller begränsningarna inte inresa från Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen, San Marino och Vatikanen, samt i trafiken mellan Finland och Australien, Japan, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Nya Zeeland och Uruguay.

Från följande länder kan man komma till Finland på arbetsresa eller av någon annan nödvändig orsak: Andorra, Bulgarien, Irland, Kroatien, Monaco, Rumänien och Storbritannien.

När det gäller övriga länder som inte hör till Schengenområdet möjliggör restriktionerna endast återresor till Finland och andra EU- och Schengenländer, transittrafik på Helsingfors-Vanda flygplats och annan nödvändig trafik.

Gränsvärdet 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna tillämpas på EU-länderna och Schengenländerna samt på länder som finns på den så kallade gröna listan som fastställts av Europeiska unionens råd.

Källa: Statsrådet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning