Det här behöver du veta om EU-valet: Gröna vågen sköljde över högerpopulisternas framgång i Finland

De grönas goda resultat – 16 procent och två mandat i Europarlamentet. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Samlingspartiet blir det enda riktigt stora partiet och De gröna den enda riktigt stora segraren i EU-valet i Finland. De gröna är ensamma om att vinna ett tilläggsmandat medan Samlingspartiet tar revansch efter riksdagsvalet. Svenska folkpartiet klarar av att förnya sitt mandat. Centerns kräftgång fortsätter.

Vad blev resultatet? I HBL:s resultattjänst kan du se hur det gick för partierna

Vem blev invald? I den här artikeln kan du läsa om kandidaterna som blev invalda

Valdeltagandet landade på 42,7 procent. Var röstade man flitigast? Grankulla klar etta – röstade flitigast

Hur gick det i Helsingfors? Heidi Hautala röstdrottning i Helsingfors populäraste parti

Hur gick det på Åland? SFP:s Anton Nilsson klar favorit

Pekka Haavisto på De grönas valvaka. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Det blev gröna vågen i EU-valet i Finland då Pekka Haavistos parti var det enda som lyckades ta ett tilläggsmandat. De gröna går framåt med 6,7 procentenheter till 16 procent och ökar från ett mandat till två. Det är historiskt att De gröna blir näst största parti i ett val i Finland, men inte att man tar två mandat i Bryssel. Det gjorde man också för tio år sedan.

De gröna tar sin valseger på bekostnad av Centern som gör ett andra uselt val inom några veckor. Efter brakförlusten i riksdagsvalet tappar Centern över 6 procentenheter i EU-valet, landar på anspråkslösa 13,5 procent och förlorar ett mandat.

I det här sammanhanget måste man påpeka att marginalerna mellan tvåan och femman är små. Mellan De gröna och Centern trängs SDP på tredje plats (14,6) och Sannfinländarna på fjärde plats (13,8). Alla de här partierna får två mandat var.

Samlingspartiet är i en klass för sig. Fastän man tappar 2 procentenheter ökar marginalen till tvåan. Med 20,8 procent blir Samlingspartiet det enda stora EU-partiet i Finland medan resten på sin höjd kan kalla sig medelstora. Samlingspartiet är också ensamt i Finland om att få in tre parlamentariker i Bryssel.

– Jag kan inte på rak arm minnas när det största partiet i Finland senast har haft nästan fem procentenheters marginal till följande, säger partiledaren Petteri Orpo som får plåster på såren för tredjeplatsen i riksdagsvalet.

Orpo hyllar framför allt partiets kandidater. Samlingspartiets samtliga tre ledamöter Sirpa Pietikäinen, Hanna Virkkunen och Petri Sarvamaa lyckas med omval, och de är förhållandevis jämna sinsemellan.

Heinäluoma röstmagnet

Detsamma gäller inte för Socialdemokraterna där Eero Heinäluoma blir valets stora röstmagnet med 128 000 röster, nästan i klass med Alexander Stubb (Saml, 148 000 röster) för fem år sedan.

– Röstetalet är en överraskning. Jag är djupt ödmjuk och tacksam. Jag saknar ord, säger Heinäluoma.

Efter ett stort och fyra medelstora partier platsar ytterligare två små partier i Bryssel. Hit hör Vänsterförbundet som backar till 6,9 procent, men behåller sitt enda mandat. Det går till tvåspråkiga Silvia Modig som petar ut sin partisyster Merja Kyllönen.

Svenska folkpartiet klarar av att förnya sitt mandat även om det i synnerhet i början av valkvällen såg knepigt ut. SFP samlar, bland annat tack vare trogna väljare och svagt valdeltagande, 6,3 procent av rösterna. Det räcker slutligen med en viss marginal till för att Nils Torvalds ska få fortsätta.

Den potentiella thriller SFP:s öde såg ut att bjuda på i början av kvällen torkade med andra ord ut i ett tidigt skede. Spänningen kom av sig och det blev klart att SFP-väljarna helt enkelt hade röstat mycket flitigare på den riktiga valdagen än på förhand.

Men en liten förlust blev det också för SFP (–0,4 procentenheter), och fler sådana har man inte råd med i de här sammanhangen. För jämförelse räcker Kristdemokraternas 4,9 procent inte till en plats i EU-parlamentet.

Klimat större än invandring

Inför EU-valet diskuterades det mycket i vilken mån den högerpopulistiska och nationalkonservativa vågen skulle skölja över Europa. Här måste man konstatera att den vågen i Finland hejdades till en ynklig krusning. För all del, Sannfinländarna gick framåt från 12,9 till 13,8 procent och hör till valsegrarna, men deras seger hamnar oundvikligen i skuggan av De grönas.

Bägge partierna hör till de yngre på den finländska partikartan och bägge har tillfört politiken nya dimensioner utöver den klassiska vänster–höger. Men utfallet i Finland får väl tolkas om att De grönas skötebarn klimatfrågan åtminstone för stunden vuxit sig större än Sannfinländarnas invandringsfråga.

Likväl ska sägas att Sannfinländarna utgör den enda tydliga motpolen till De gröna i klimatpolitiken, och att det måste ses som en del också i deras segerrecept.

Niinistös och jämställdhetens triumf

Inom De gröna är det framför allt Ville Niinistö med 111 000 personliga röster som ger valsegern ett ansikte. Den tidigare miljöministern som efter sex år vid partiets roder lyfte De gröna starkt i kommunalvalet för två år sedan skördar nu frukten av tidigare arbete. Han gör Heidi Hautala sällskap i EU-parlamentet.

I Sannfinländarna gör Laura Huhtasaari ett riktigt starkt val med över 92 000 röster. Nästan 30 000 finländare lade sin röst på Teuvo Hakkarainen. I en kommentar till Yle lovade han försvara den finländska landsbygdens intressen och då främst att "rätten att besluta om de finländska skogarna ska förbli Finlands sak".

Sju av de invalda finländarna är kvinnor, sex är män.

Läs också Nyhetsbyrån SPT:s liveblogg från partiernas valvakor:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning