Det här behöver du veta om regeringskaoset i Sverige

Ulf Kristersson blev nedröstad som statsministerkandidat. Bild: Lehtikuva-AFP/Jonathan Nackstrand

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågor om regeringsläget i Sverige. Om varför borgerliga partier sensationellt röstade nej till den borgerliga statsministerkandidaten Ulf Kristersson.

Varför röstade Kristerssons kompisar i Alliansen nej till honom?

Förmodligen för att personkemierna under ytan är knepiga. Centern (C) och Liberalerna (L) blev rejält sura när Ulf Kristersson i oktober otåligt tycks ha tyckt att det fick vara slutsnackat och gick sin väg och ville bilda regering – oberoende av vem som ville vara med.

Lite så där som kapten Kaarna i Okänd soldat oförfärat vandrar rakt ut i eldlinjen i hopp om att uppmuntra andra att gå med. Men Kaarna sköts i stycken och Kristersson förlorade.

Kristersson har i tidigare politiska uppdrag sagts vara orimligt otålig. Har han fortfarande det problemet var det kanske bra att Sverige inte fick en nyckig och otålig statsminister.

Fanns det ideologiska skäl?

Jovisst. Genom att inte nu ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll talade partiledarna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) högtidligt om hur de förhindrar nationalismen och populismen i Europa att nå Sverige.

Fast C och L kunde med sina 51 riksdagsmandat tillsammans ha haft så gott som samma hållhake på Kristerssons lilla högerregering, som Jimmie Åkesson från andra hållet med 62 mandat. I synnerhet när C och L borde vara samsnackade med Kristersson, vilket SD inte är.

Hur reagerade SD?

Jimmie Åkesson svarade med samma mynt: att de ideologiska linjerna i Europa dras om. Moderater och kristdemokrater hör numera hemma i ett konservativt block med SD, medan mittenpartier kanske hör hemma tillsammans med socialdemokraterna, sade han.

Drar SD nytta av den här situationen?

Ja. Göteborgs universitet har visat att SD vid ett nyval skulle få åtta nya mandat, de borgerliga tappa elva och de rödgröna vinna tre. SD skulle fortfarande ha samma blockerande vågmästarroll som nu. Riksdagen har totalt 349 ledamöter.

Och de andra partierna?

Alla andra vill nog undvika nyval, särskilt Miljöpartiet och Liberalerna som kan falla ur riksdagen ifall det blir så.

När blir det nyval?

Det kallas extraval i Sverige; den riksdag som då väljs sitter bara den normala fyraårsperioden ut. Före nyval måste talman Andreas Norlén ännu enligt lag tre gånger föreslå andra statsministerkandidater för riksdagen.

Vem blir statsminister i Sverige?

Socialdemokraten Stefan Löfven (S) kan komma igen. Efter den vanliga valjargongen om att "byta ut regeringen" har förtroendet bland svenskarna igen vuxit för både honom och S. Centerns Annie Lööf kan också i en sista kompromiss bli statsminister.

Vilka är de viktigaste frågorna för Sveriges nästa regering?

Högkonjunkturen i Sverige vänder troligen inom något år. Sverige behöver ta itu med en överhettad byggsektor och bostadsmarknad. För spänningen i världen behöver Sverige titta på sitt försvar en gång till. Och ta itu med i integrationen, gängvåldet och svackorna i polisen.

Vad kan göras åt skjutningarna i förorterna?

Den avgående regeringens justitieminister Morgan Johansson (S) har kritiserats hårt för att tilliten till domstolar och polis i Sverige sviker. Regeringen skärpte i vintras straff och praxis för grova vapenbrott, men det hjälper inte.

Alliansen har föreslagit strängare straff och Moderaterna vill att frigivna brottslingar ska kunna ges förbud att återvända till sin hemort.

Är den borgerliga Alliansen i Sverige död nu?

Svenska medier säger så. Men hos oss i det övriga Norden är borgerliga axlar nog mera seglivade än så. Mittenpartierna C och L kanske under en riksdagsperiod tvingas välja att samarbeta med de rödgröna. Blockgränsen är högt skruvad i Sverige, men det svider bara en gång att bryta den. Det finns säkert en alliansstomme kvar till nästa val 2022.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning