Det handlar förstås om pengar

Finland är regerande världsmästare i ishockey ett år till. Bild: Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva

Att IIHF inte ställde in ishockey-VM handlar inte om att man skulle hysa förhoppningar om att turneringen kan spelas. Det handlar om att man vill minimera de ekonomiska förlusterna.

Samtliga ishockeyligor i Europa har avslutat säsongen i förtid på grund av det nya coronaviruset. Det är bara ryska KHL som går mot strömmen och tar paus. Därför var det många som höjde på ögonbrynen då internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade att man inte ställer in VM för herrar.

Varför går IIHF mot strömmen och ser ut att leva i förhoppningen om att turneringen kan genomföras då det står klart att det är en omöjlighet att spela VM?

I Finland kan inte ens landslagstränaren Jukka Jalonen arrangera träningar för två femmor, än mindre ett helt lag.

Det handlar förstås om pengar. I IIHF:s fall närmare bestämt försäkringspengar.

Medan Schweiz var ett av de första länderna att förbjuda folksamlingar och den schweiziska ishockeyligan en av de första att lägga ner säsongen är restriktionerna i de schweiziska kantonerna i kraft bara fram till mitten av april.

VM i Lausanne och Zürich ska enligt planerna spelas 8-24 maj vilket betyder att det för tillfället inte finns några myndighetsbeslut som omöjliggör turneringen samtidigt som IIHF, de schweiziska myndigheterna och försäkringsbolaget alla är överens om att turneringen omöjligt kan genomföras.

Därför måste IIHF vänta på att de schweiziska myndigheterna uppdaterar sina restriktioner innan man formellt ställer in VM 2020.

Landslagshockeyälskarna får i stället rikta blickarna mot säsongen 2020-21 då VM för herrar avgörs i Lettland och Vitryssland medan damernas VM spelas i Kanada.

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning