Det händer i nian

I garderoben. Reece Shearsmith och Steve Pemberton förlägger sina historier till begränsade utrymmen. Bild: BBC/Yle

Inside no. 9 är en brittisk antologiserie som pendlar mellan skratt och skräck, och experimenterar med berättargreppet.

Inside no. 9 sänds i Yle TV2 onsdagar kl. 20.30, repris söndagar kl. 23.50.

Det ligger nära till hands att jämföra BBC:s Inside no. 9 (2014–17) med HBO:s Room 104 (2017). Båda är antologiserier med fristående avsnitt med inslag av komedi och skräck, den första utspelar sig i bostäder med adressen 9, den senare i ett och samma hotellrum. Båda kan ses som ett exempel på det uppsving som antologiserien upplevt på senare tid.

Inside no. 9 är skriven av Reece Shearsmith och Steve Pemberton som också medverkar som skådespelare i de flesta avsnitten, och därmed är de enda återkommande skådespelarna i serien (dock ej i samma roller) eftersom det är nya skådespelare i varje avsnitt. Serien är inspirerad av ett avsnitt ur deras skräcksitcom Psychoville (2009) som utspelade sig i ett enda rum och som i sin tur var inspirerat av Alfred Hitchcocks Repet.

Det här är en serie som skickligt använder sig av sina begränsade ramar. Det är rummets begränsning, men det är också som om upphovsmakarna gett sig själva fler utmaningar av varierande slag i avsnitten och testar och experimenterar med olika berättargrepp. Det första avsnittet utspelar sig i ett rent klaustrofobiskt litet utrymme i en garderob på en fest där deltagarna leker kurragömmaleken Sardinburken som leder till att alla till slut är intryckta på samma gömställe. Just det avsnittet är kanske roligare som idé än som komedi betraktad.

I så fall fungerar kvällens avsnitt bättre. Handlingen utspelar sig på ett större utrymme – en modern miljonärsvilla. Här antas utmaningen att berätta historien om två inbrottstjuvar som bryter sig in för att stjäla en tavla (nästan) helt utan dialog. Det öppnar i stället upp för en underhållande lek med fysisk humor som stundtals är rent dråplig.

Genuint roligt är också sista avsnittet i säsong två, Séance Time, som pendlar skickligt mellan skräck och humor.

Ett annat intressant avsnitt är del två i säsong två, The 12 Days of Christine, som gör allt mer skrämmande och förvirrade nedslag i en ung kvinnas liv. Det avsnittet är mera skräck och drama än komedi.

Seriens tre första säsonger på totalt arton halvtimmesavsnitt kan ses på Arenan i tio dagar till. Det här är för övrigt serien som slog Yles Siskonpeti i komediklassen på tv-festivalen Guldrosen 2016.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning