Finländare i Istanbul: Det går vågor av häktningar genom landet

En turkisk polis siktar med sin pistol mot en kvinna och ber henne släppa paketet hon håller i handen. Enligt de senaste rapporterna har över 7 500 personer blivit frihetsberövade efter det misslyckade kuppförsöket. Bild: Ilyas Akengin

När dammet har lagt sig efter kuppförsöket i Turkiet börjar frågorna hopa sig. Torsten Sandell jobbar i Istanbul och beskriver en avvaktande och overklig stämning i staden.

Istanbul verkar vara en delad stad på flera sätt än enbart geografiskt. Den uppfattningen får man av skildringarna från staden några dagar efter det misslyckade kuppförsöket i landet.

De Istanbulbor som stöder president Erdogan jublar och ordnar jättelika fester varje natt medan de som förhållit sig kritiska till regeringen verkar bedrövade, berättar Torsten Sandell som år på plats i Istanbul.

– Det man känner av nu, då faran tycks vara över, är den utrensning som är på gång. Det går vågor av häktningar genom landet. En del som har uttalat sig kritiskt om regeringen är i farozonen att bli häktade.

Sandell är religionsforskare och var på plats i Istanbul den natt då allt hände. Han kan nu reflektera över stämningarna i staden.

– De människor man har talat med har haft en känsla av overklighet, allt hände så snabbt. Det finns de som ifrågasätter det hela och berättar vilda teorier om att presidenten själv skulle ha iscensatt händelserna. Allt det här gör det hela mycket surrealistiskt

Fester om kvällarna

Händelseförloppet den ödesdigra natten tycker Torsten Sandell var över förvånansvärt snabbt.

– Onekligen är det här en mycket konstig händelse – allt gick ju så snabbt. På bara några timmar rapporterades det att regeringen har fått övertag och att kuppen misslyckats. Och nu har över 6 000 militärer och oliktänkare arresterats.

Enligt Sandell talas det nu på gatorna mycket om de pågående häktningarna.

– Det finns en nervositet i luften. Folk ligger lågt och det gör också vi. Vi har inte sett så mycket folk på gatorna på dagen. Å andra sidan är det ett sådant oljud om kvällarna då folk går ut för att fira att man knappt kan somna. Om nätterna låter det som om någon populär fotbollsklubb vunnit ett mästerskap här i staden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03