"Det går inte att ta sig till flygplatsen"

Utländsk militär bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul, medan talibanerna styr över vägspärrarna på väg till området. Bild: Wakil Kohsar/Lehtikuva/AFP

Talibanerna har satt upp 20 vägkontroller mellan henne och flygplatsen – och nu har hon i princip gett upp hoppet om att kunna ta sig dit. – Vi är förkrossade, säger amerikanskan till USA-kanalen Fox News.

Hon är en av många amerikaner, eller afghaner, med nära koppling till USA, som är kvar i det talibankontrollerade landet. Anonymt berättar de för medier om sin skräck och oro.

Kvinnan, som inte vill uppge sitt namn, säger till Fox News att hon är rädd för att hon aldrig kommer att se sina barn igen.

Piskades vid spärr

Hon gömmer sig nu hos släkt och vänner och har upprepade gånger försökt ta sig till flygplatsen. Vid ett tillfälle piskades hon av talibaner vid en spärr, säger hon, samtidigt som en man som stod intill sköts i huvudet.

Kvinnans bror, som arbetat som lokalanställd tolk för Natostyrkorna, uppger att två av hans tidigare kollegor dödats av talibaner de senaste dagarna.

– Vi fruktar för våra liv. Varje gång en bil passerar känns det som att de är på väg att avrätta oss, berättar kvinnan.

Talibanerna har lovat USA att amerikaner ska få passera till flygplatsen, men kvinnan säger att hon är rädd för att visa sitt amerikanska pass. Detta eftersom hon inte vet om det är talibaner eller representanter för terrorrörelserna al-Qaida eller IS som står vid vägspärrarna.

– Snälla, evakuera oss. Vi behöver hjälp, säger hon med adress till USA:s president Joe Biden i intervjun.

En stridande taliban, fotograferad vid en vägkontroll i området Wazir Akbar i den afghanska huvudstaden Kabul. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

"Förlora hoppet"

En manlig översättare, som arbetat för USA:s militär, säger till tidningen The New York Times att han fått ett telefonsamtal från talibanerna med budskapet: "Inse konsekvenserna, vi kommer att döda dig".

Liksom flera tidigare kollegor har han försökt ta sig till flygplatsen och ringt och sms:at personer han arbetat med i USA. Nu har han i det närmaste gett upp.

– Jag håller på att förlora hoppet, säger han på telefon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning