"Det går inte att förstå att han är borta"

Bild: Nina Ahtola

Ulf Stark var författaren som tog barns och ungdomars känslor på allvar. Med en Augustprisnominering i fjol visade han verkshöjd in i det sista. Nu sörjs den omtyckte barnboksförfattaren av sina närstående och kollegor.

Ulf Stark diagnostiserades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen, 72 år gammal.

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hans hustru Janina Orlov till Dagens Nyheter.

Stark, en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som Kan du vissla Johanna? och Min vän Percys magiska gymnastikskor på sitt cv, var aktiv ända in i slutet, enligt Orlov som säger till Dagens Nyheter att han hann färdigställa ytterligare en bok innan sin död.

Tilltro till läsaren

Bland vännerna möts dödsbeskedet av stor sorg. Illustratören Stina Wirsén samarbetade senast med Ulf Stark i boken Systern från havet som gavs ut 2015. Hon visste om att han var allvarligt sjuk, men har svårt att ta in att han är borta.

– Det är så svårt att greppa att han inte ska finnas mer och att han inte ska verka mer. Det går liksom inte att förstå. Vi hade flera böcker vi skulle göra tillsammans, säger hon.

Wirsén beskriver Ulf som en mycket kreativ person med stark integritet, en person som inspirerade andra att skriva uppriktigt om riktiga ämnen och verkliga känslor även om böckerna vänder sig till små barn:

– Han var en fri själ. Det vi delade var den starka tilltron till läsaren, det måste man ha oavsett om det är en tvååring eller en sjuttioåring man vänder sig till.

"Allvar och intelligens"

Starks böcker fick även liv i tv-rutan och på bioduken, ofta med manus skrivna av honom själv.

Skådespelaren Börje Ahlstedt, "farfar" i filmen Percy, Buffalo Bill och jag, minns en "mycket sparsmakad man" med värme.

– Han hade det här minimala språket. Vad en mindre begåvad människa skulle ha behövt 50 ord för att uttrycka, där behövde han fem ord. Med Ulf kände jag mig trodd som skådespelare. Han hade allvar och intelligens, säger han.

För regissören Ella Lemhagen var det möjligheten att få arbeta tillsammans med Stark som gjorde att hon tackade ja till att regissera filmen Tzatsiki, morsan och polisen.

– Jag var först inte så intresserad av att göra barnfilm, men när jag fick höra att det var Ulf Stark som skulle skriva manus så tänkte jag om. Filmen fick ett lite större djup. Han tillförde en dimension som jag inte läste in i böckerna på samma sätt, säger hon.

Egna erfarenheter

Ulf Stark har hyllats för sin förmåga att ta barns och ungdomars känslor på allvar samtidigt som han behärskade bruket av humor. Ofta byggde han sina berättelser på sina egna upplevelser som barn – som i Systern från havet där rollfiguren Margareta hellre vill ha en hund som lekkamrat än det finska krigsbarnet Sirkka.

– Först tänkte jag att det kanske skulle bli fånigt med någon som önskade sig en hund, men jag önskade mig själv en hund så mycket när jag var liten att en brorsa inte hade varit något alternativ – om jag hade fått välja, sade Ulf Stark till TT i samband med att boken gavs ut 2015.

Åsa Warnqvist, forskningsledare på Svenska barnboksinstitutet, säger att Ulf Starks författargärning är av sådan enorm betydelse att den knappt går att sammanfatta:

– Han har betytt oerhört mycket för den svenska och internationella barn- och ungdomslitteraturen. Det går nästan inte att sammanfatta allt han har gjort och hur mycket han har betytt.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning