Det går framåt för spårvagnsplanerna i Helsingfors

Efter tisdagens möte är det inte fastslaget vilka linjer förändringarna kommer att gälla. Bild: Lehtikuva

Helsingfors stadsmiljönämnd godkände på tisdag spårvagnsplanen för västra Helsingfors.

Helsingfors stadsmiljönämnd godkände på tisdagen den allmänna planen om spårvagnstrafik i västra Helsingfors. Det här betyder att staden har riktlinjer för att planera den framtida spårvagnstrafiken.

Under tisdagens möte fattades inga specifika beslut om vilka linjer som kommer att läggas om. I planerna som presenterades i september fanns bland annat ett förslag om att busstrafiken på Fredriksgatan skulle upphöra och att det i stället skulle dras räls från Bulevarden till Urho Kekkonens gata.

En av huvudorsakerna till att planera om spårvagnsnätet är att Mannerheimvägen är övertrafikerad. Syftet är också att anpassa nätet till snabbspårvägen till Vichtis. Den är planerad att gå mellan Skillnaden och Gamlas, via Hoplaxvägen, Vichtisvägen, Krämarvägen och Kanteletarvägen.

– Den största orsaken till förändringarna är att staden måste hitta alternativa rutter för spårvagnarna som körs längs Mannerheimvägen, som ofta är rätt stockad av trafiken. Mannerheimvägen ska reserveras för snabbspårvagnen, sade Helsingforsregionens trafiks styrelseordförande Risto Rautava (Saml) till HBL i september.

En av möjligheterna har varit att spårvagn nummer fyra skulle byta rutt och flytta till Mannerheimvägen. Viceborgmästare Anni Sinnemäki (Gröna) kommenterade fyrans rutt efter mötet.

– I vilket fall som helst fortsätter fyran på den nuvarande rutten de kommande fem åren, sade Sinnemäki till Helsingin Sanomat.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning