Det går bra för havsörnsparet i Helsingfors – men håll dig borta

Bild: Otso Haara/Helsingfors stad

Glädjen var stor när det låg ägg i havsörnarnas bo förra våren, men för att det ska lyckas i år krävs att helsingforsarna respekterar reglerna, enligt staden.

Det ser ut som att havsörnsparet har beslutat sig för att återvända till skäret Klobben i Gammelstadsviken för gott. Helsingfors stad går ut med information om att havsörnarna setts i Gammelstadsviken under hela hösten och i början av vintern.

De har också bättrat på boet inför häckningen. För att de stora fåglarna inte ska bli störda uppmanar staden att man ska hålla sig borta från skäret i vinter.

Under den isfria tiden råder ett förbud mot att röra sig i naturskyddsområdet på Gammelstadsviken. Enligt stadens tjänstemän följer stadsborna förbudet noga, vilket är glädjande.

Det väntas bli strängare kyla nu i januari, och om viken blir isbelagd upphör förbudet.

"Även om havsörnen är mest känslig för att bli störd under häckningen i mars-maj, bör man slå långa lovar runt Klobben också under början av vintern", skriver staden i ett pressmeddelande.

Havsörnsparet väckte stort intresse våren 2020 när de för första gången häckade där. Det är veterligen första gången så skett centralt i en huvudstad i Europa.

Havsörnsparet siktades i Gammelstadsviken redan 2019, men de häckade inte där då.

Klobben har i flera år också varit en hemvist för en växande koloni gråhägrar.

Gammelstadsviken är ett välbesökt utflyktsmål.

– En och annan kanot och roddbåt har inkräktat på naturskyddsområdet, men i övrigt är Klobben otillgänglig, sade Hannu Sarvanne till HBL våren 2020.

Sarvanne inventerade i fjol fågelbeståndet i Gammelstadsviken.

Läs också:

Familjelycka, nerver och konkurrens när havsörnen slog sig ned i citykoloni

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning