"Det går att prestera bra – oberoende av hur man ser ut"

Andrea Julin är nöjd med träningsupplägget i FSS elitgrupp. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Det diskuteras allt mer om kroppsideal, vikt och energibrist inom skidsporten. Landslagsmeriterade Andrea Julin har egna erfarenheter av ätstörningar.– Det är något jag säkert får jobba med hela livet, säger hon.

Det var för sex år sedan som Andrea Julin, 26, beslöt att gå ned i vikt. Bara några kilon.

– Jag hade lagt på mig lite vikt efter puberteten. Jag såg att andra som vägde mindre klarade sig bra. Jag diskuterade med en näringsterapeut, men var inte nöjd med de svar hon gav, utan beslöt att ta tag i det själv, säger Julin.

– Det slutade med att jag gick ned 15 kilo under 3-4 månader. Under sommaren slutade jag äta morgonmål, utan gav mig direkt ut för att träna, och efter lunch blev det en ny träning. Jag hade helt och hållet skurit bort alla kolhydrater.

Kroppsideal

Kroppsideal, vikt och energibrist hamnade i fokus i skidsporten under den senaste vintern, då den norska storstjärnan Ingvild Flugstad Østberg inför säsongstarten fick tävlingsförbud på grund av att hon inte uppfyllde det norska skidförbundets hälsokrav. Kort därpå blev också Sveriges supertalang Frida Karlsson avstängd av samma orsak. Även om ingen av dem led av ätstörningar, var det många som pekade till de rådande kroppsidealen, sociala medier och prestationskraven inom skidsporten.

– Det var alltid för skidåkningen som jag ville gå ned i vikt. Det var inte för utseendets skull. Men tyvärr påverkas man väldigt mycket av kroppsideal, säger Julin.

– Min farfar var också dålig, så det var en tung sommar, vilket kan ha haft en del med saken att göra. Maten var något jag kunde kontrollera.

Ålder: 26

Hemort: Vörå

Tränare: Roland Villför

Förening: IF Minken

Vändpunkt

Under hösten 2014 var det uppenbart för omgivningen att Andrea Julin hade problem med maten. Hennes mamma tog kontakt med Fredrikakliniken i Jakobstad.

– Jag var själv så inne i träningen att familjen hade svårt att nå fram till mig.

Vändpunkten kom under hösten, då Julin blev inbjuden till Finlands Svenska Skidförbunds (FSS) träningsläger i Ramsau. Hon fick inte åka. I stället kom hennes tränare, familj och Fredrikakliniken överens om att hon vilar helt från träning i tio dagar.

– Jag insåg att det inte går att fortsätta så, utan började jobba disciplinerat för att få upp kilona, och för att få träna igen. De trodde kanske inte på Fredrikakliniken att det går så lätt, men de insåg inte hur disciplinerad en idrottre kan vara, man är ju van vid att vara disciplinerad.

Krafterna borta

Den följande säsongen gick inte vidare bra för Julin, fast hon bland annat fick delta i världscupen i Lahtis. Det tog tid att återfå krafterna.

– Styrkan var borta och bensnabbheten hade försvunnit helt. Jag jobbade hela säsongen med att återfå balansen. Det var viktigt att jag hade stöd av min omgivning, min familj och min tränare Roland Villför, säger Julin.

Vintern 2017 deltog Julin för första gången i senior-VM i Lahtis, då hon tog 40:e plats i fristilssprinten. Bland annat den före detta landslagschefen Matti Haavisto omtalade ofta Julin som en av de förmågor som han förväntade sig mer av i framtiden,

Följande säsong blev dock spolierad av ryggsmärtor. I april 2018 tvingades Julin till en ryggoperation.

– Efter ryggoperationen gick jag ned i vikt igen, men det var förstås också muskelmassa, då jag inte kunde träna som jag ville, säger Julin.

Näringsterapeut

Det är i den typen av svåra perioder, som risken för ett återfall är som störst. Julin har varit i kontakt med en näringsterapeut, som hon talar med vid behov.

– Det som hjälpt mest under åren är att jag varit öppen. Jag säger till min tränare och min familj då det känns jobbigt. Det hjälper då de säger att det bara är tankar, säger Julin.

– Jag har accepterat att det är något jag får jobba med hela livet. Men det blir lättare med åren. Förut var det helt förbjudet för mig att äta något sött eller onyttigt, men det är det förstås inte längre.

Ekvationen är inte alltid enkel, för i skidåkning kan man ha nytta av att vara lättbyggd, men samtidigt behöver man styrka, och kroppen behöver energi för att klara träningen. Det är en balansgång.

Olika styrkor

– Vi har alla våra egna styrkor. I skidåkning kan man se ut på olika sätt, och ända prestera bra, bara man har energi att få ut det man har i kroppen, säger Julin.

Förra vintern var det också en del diskussion om att banprofilerna, som till exempel slutbacken i Tour de Ski, gynnar lättbyggda skidåkare som Therese Johaug. Den norska storstjärnan har dominerat damåkningen under de senaste åren. Frida Karlsson som framstår som Johaugs största utmanare har en liknande fysik.

– Johaug och Frida Karlsson är väldigt smala, men samtidigt hade Marit Bjørgen otroligt mycket muskelmassa. Man måste jobba utifrån den kropp man har, de styrkor man har, och vilken väg som passar en bäst, säger Julin.

Marit Bjørgen är tidernas mest framgångsrika vinterolympier med åtta OS-guld. Hon lade av efter vinterspelen i Pyeongchang 2018.

Snabbhet behövs

– Jag anser också att längdåkningen är mer och mer parstakning, det går fortare, utrustningen blir snabbare, banorna blir snabbare. Det behövs styrka för att skida hårt, och om man inte kan skida hårt hänger man inte med. Det finns vissa banor som är tyngre, men det finns också snabba banor där man gynnas av att vara snabb, säger Julin.

Landslagsåkaren Eveliina Piippo har också berättat om sina ätstörningar förut. Enligt Julin har det blivit mer öppen diskussion om ätstörningar, vikt och kroppsideal.

– Vi har pratat med Eveliina om hur det känns, hur vi tacklat olika problem, och mest av funderat över hur vi med vår erfarenhet ska kunna hjälpa andra som har problem, säger Julin.

– Jag känner ibland igen mig hos vissa, då jag hör deras kommentarer, och minns att det var sådant jag brukade säga.

Hälsoproblem

Inför den förra säsongen blev Julin första gången vald in i A-landslaget. Men säsongen blev mindre lyckad, då Julin hade problem med hälsan. Hon var inte sjuk, men hade problem med återhämtningen, hög puls, och till slut visade det sig att hon hade en streptokock i kroppen. Även om hon genast fick en antibiotikakur, var säsongen ganska långt förstörd.

– Det var mest en lättnad då säsongen tog slut, säger Julin.

Julin var inte med, då Skidförbundet presenterade de nya landslagstrupperna i våras. Ett beslut som hon förstår helt och hållet efter sin blytunga säsong.

– Jag sade till tränaren att jag skulle inte själv heller ha tagit ut mig. Men det har inte påverkat min träning. Jag har ett bra stöd från FSS. Vi har ett lika bra upplägg där som i landslaget, säger Julin.

VM i Tyskland

Matias Strandvall, Roland Villför har fungerat som tränare i FSS elitgrupp. Under lägren har också Henrik Byggmästare varit med. Enligt Julin har hon fått mycket bra sparring i elitgruppen. Hon utgår från att säsongen blir arrangerad som normalt.

– Jag har helt klart siktet inställt på VM i Tyskland. Jag hoppas kunna ta ett steg framåt, vara på världscupen och ta poäng hela tiden, säger Julin, som är som bäst i sprint.

– Samtidigt tränar jag hela tiden för att få bättre uthållighet och klara mig på längre sträckor. Uthållighet gynnar en också i sprint, banorna är så långa och tunga nu för tiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning