Det går att jobba i värmen – pauser och vatten är livsviktigt

Hegerd Vailka. Bild: Emma Grönqvist

Värmeböljan har tagit över Helsingfors men det vardagliga livet fortsätter ändå med jobb, möten och tider som ska passas. HBL gav sig ut på stan för att höra hur det är att jobba utomhus i den tropiska hettan.

Hegerd Vailka jobbar med fasadarbete på ett höghus vid Mannerheimvägen. Han står i skuggan och diskuterar med en kollega när vi träffar honom. Värmen påverkar inte honom nämnvärt, säger han.

– Det gäller att hålla pauser och att ha vattenflaskan med.

Vid Skillnaden kör Mikko Suutala grävmaskin och gräver upp asfalten som ska läggas om. Att jobba i värmen påverkar honom en del.

– Man får ta det lugnare och långsammare. Jag brukar också duscha lite vatten över mig emellanåt.

Han dricker vichyvatten för att få i sig de viktiga mineralerna.

I en liten glasskiosk i Esplanadparken står Vilma Mehtonen. Hon säljer glass ensam och har inga pauser – måste hon på toaletten så får hon lov att stänga kiosken. Det är mycket varmt i hennes lilla kiosk där hon står och säljer glass nio timmar i sträck.

– Jag brukar dricka vatten. Sedan kan man alltid sätta huvudet i kyldisken, skämtar hon.

Corinna Haglund och Jenni Parviainen jobbar som inkastare för Taksi Helsinki. Det innebär att de ger information till turister och hjälper dem hitta till taxin. De jobbar sextimmarsskift.

– Visst känner man sig trött när man har varit utomhus hela dagen, säger Haglund.

Tipsen de har för att klara sig i värmen är att dricka vatten och hålla sig i skuggan.

– Iskaffe är bra, det är både kallt och ger energi, säger Parviainen.

Teresa Damsky sommarjobbar i ett grilltält på Salutorget. Där steker hon lax, potatis och siklöjor i hettan.

– Vi har det ganska varmt här i tältet. Men när det är varmare brukar det vara lugnare här, inte lika många kunder.

Svettiga dagar brukar de svalka sig genom att ta fler pauser, och i bland lägga isbitar innanför tröjan samt äta glass.

Kyl ner bostaden

Stäng fönstren och persiennerna och öppna fönstren mot kvällen när utelyften kyls. Kom också ihåg att stänga av onödiga lampor och elektrisk utrustning. Om du använder luftkonditionering – håll dörrarna och fönstren stängda. Fläkten kan underlätta när inomhustemperaturen är under 35 grader, men blir det varmare än så ökar värmens belastning på kroppen. Fläkten torkar dessutom ut, så drick tillräckligt!

Undvik varma platser och direkt solljus

Undvik att vistas utomhus när det är som varmast. Håll dig på svala platser, såsom bostaden eller luftkonditionerade allmänna utrymmen. Är du utomhus: håll dig i skuggan och undvik direkt solljus.

Drick tillräckligt vatten

Kom ihåg att dricka hela dagen; en lämplig mängd är vanligen omkring 1 till 1,5 liter per dag. Det är också bra att lägga till några glas om du svettas mycket. Drick inte mycket vatten på kort tid eftersom det är farligt. Alkohol och koffein torkar ut kroppen och söta drycker ska helst undvikas i värmen. Om du har druckit för lite känner du dig törstig, torr i munnen, du kissar mer sällan och färgen på urinen förändras.

Ät lätt

Ät tillräckligt så att du får i dig det salt du behöver när det är varmt. Det är bra att äta mindre måltider, men oftare. Kalla och vattenrika måltider, exempelvis sallader och frukt är bra, medan du helst ska undvika för mycket mat med hög proteinhalt.

Svalka kroppen

Klä dig lätt under dagen och sov helst i naturmaterial. Långärmade kläder som skyddar mot solen, en bred solhatt och solglasögon hjälper mot hettan. Kroppen kan också kylas ner med kalla duschar, fuktiga kläder eller kalla omslag.

Tänk på varandra

Särskilt äldre och personer med nedsatt funktionell kapacitet kan ha svårt att skydda sig mot solen. Barn å andra sidan förstår inte att de ska skydda sig mot värme och solsken, och är mer känsliga för uttorkning än vuxna. Lämna inte barn, åldringar eller barn i ett parkerat fordon. Om du nattar barnet i vagnen, lämna den inte i solskenet och försäkra dig om att luften cirkulerar i vagnen.

Personer som lider av sjukdom ska hålla koll på i fall symtomen blir värre. Det kan vara bra att diskutera med din läkare i förväg hur värmen påverkar medicinen som används. Om symtomen blir värre, kontakta din läkare om det behövs. Kom också ihåg att läkemedel ska förvaras i högst 25 grader.

Källa: THL

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning