Det gällde att ta egen sol med sig – så firades våren i Kajsaniemi

De tog en egen sol med. Anette Vartio, Christian Nygård, Emma Lindvall, Malcom Lindevall, Oliver Palmberg, Amos Schalin och Henna Konsti från Hanken firar våren. Bild: Cata Portin

Det är inget för amatörer då väderrapporten lovat regn. Amatörer var det inte i farten heller då våren sjöngs in i Kajsaniemi på tisdagen. Faktiskt fungerade både snapsvisornas och de gulnade studentmössornas magik: regnet höll sig i molnen!

– Jag insåg att det kunde vara en bra idé att ta en sol med, säger kårordförande Henna Konsti vid Hankens studentkår.

Solen, heliumfylld, prasslar i vinden precis bakom henne. Så mycket annan sol syns det inte.

Långbordet är dukat med korv och grönsaker, och några har på sig misstänkt rena overaller. Det är för att de "tvättats" på Valborgsmässoafton. Förstås i Havis Amandas fontän.

– Det är en once in a lifetime-grej, säger Anette Vartio och Emma Lindvall.

Några studentföreningar har garderat sig med tält. Östra Finlands Nation håller precis på att resa sitt tält.

– Men det är människorna som gör festen, säger "Öffens" ordförande Katarina Sikow.

Nylands Nation är taggade på att klara sig utan tälttak men har i stället skaffat regnkåpor åt sillfrukostdeltagarna. Vid tiotiden, när Akademens sång klingar nere på sandplan, hålls kåporna ännu i lådan. Inget regn, än så länge.

– Det viktigaste är att det finns tillräckligt av den nyländska punschen, säger Nylands Nations klubbmästare Elias Schulman.

Punschen är tillredd för en vecka sedan.

– Den går att dricka också genast när den är klar, men vill man att den ska bli jättegod så får den stå i ett par veckor, säger Schulman om nationens flytande guld.

Vad sjöng den lilla fågeln då? Nylands Nation vet. Bild: Cata Portin

Det är inga stora mängder människor i Kajsaniemi, sandplanen är inte ens full. Men ett par som definitivt kommit, oberoende av vädret, är Gun och Peter Karell.

De bor i Frankfurt så det är första gången på 19 år som de råkar vara i Finland under firandet av Valborg och första maj – och första gången i Kajsaniemi på lika många år.

– Här är färre människor, kanske på grund av vädret. Men så har det kommit fler tält och bajamajor, och det är ju bra, säger de när de jämför Kajsaniemifirandet i dag med för nästan tjugo år sedan.

Peter Karell medger att de fick leta en aning för att hitta studentmössorna. Men de har faktiskt varit i bruk i Tyskland också, säger Gun Karell som berättar att de introducerat finländska högtider och traditioner i tur och ordning för sina tyska vänner och bekanta.

Peter och Gun Karell som bor i Frankfurt passade på att ta en traditionell Kajsaniemipicknick igen efter nitton år. Bild: Cata Portin

Nere på sandplan står Mary Gestrin och Sylvi Beck på en plats där de hittas år efter år. Orsaken är Folkhälsan i Munksnejden, och majblomsförsäljningen.

Här vet många att man kan hitta majblommor, också de barn och unga som plockar med sig blommor och säljer dem, därför är platsen densamma år efter år, säger de.

När Humpsvakar och Rumpskakar tar över efter Akademiska Sångföreningen har regnet ännu inte kommit.

Det ser ut som om snapsvisornas och de gulnade studentmössornas magi fungerar.

Mary Gestrin och Sylvi Beck med majblommorna. Bild: Cata Portin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning