Det fungerar visst!

Bild: Okänd

Ghostbusters anno 2016 är inte någon billig kopia, skriver Krister Uggeldahl.

Komedi

Ghostbusters

Regi: Paul Feig. Manus: Katie Dippold. Foto: Robert Yeoman. I rollerna: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth.

Tvivlar på att 80-talshejaren Ghostbusters, den med Bill Murray, Dan Aykroyd et consortes, skulle ha klarat tidens tand utan draghjälp av Ray Parker Juniors titelmelodi. Ett riktigt örhänge.

Det oaktat har nyfilmatiseringen, nu med en kvinnlig spökjägarkvartett, resulterat i en störtflod av näthat. Av allt att döma är det de manliga fansen som tagit till orda, som hävdar att deras barndom är "förstörd"...

Nåväl, här är det Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon och Leslie Jones som tar ut svängarna. Wiig är den firade akademikern som flirtar med det paranormala och får foten från universitetet. Bara för att leta upp en ännu stolligare M. McCarthy som tycker sig se spöken mitt på ljusa dan.

Det är bara det att det spökar på riktigt, just det.

Det ska genast sägas att Ghostbusters anno 2016 inte är någon billig kopia. Töntig är den, precis som originalfilmen, men den är också bra mycket roligare. Kvickare, smartare.

Kristen Wiig är en komiker av guds (och Saturday Night Live:s) nåde och spelar ut hela sitt register allt medan bulldozern Melissa McCarthy för en gångs skull håller sig i skinnet.

Kate McKinnon och Leslie Jones kompar kompetent, men det som gör den manligt-kvinnliga mixen så hejdlös är Chris Hemsworth i rollen som skitsnygg och obeskrivligt korkad Ghostbusters-sekreterare.

Inte överraskande finns det stunder där effektmaskineriet går på övervarv, men på det hela taget är Paul Feig (Bridesmaids) du med materialet. Inte bara det: i filmen finns gott om läckra cameos, gästspel.

Krister Uggeldahl

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning