"Det finns rum för många fler i Finland"

I Shanghai bor 25 miljoner människor i en enda stad. Det är, intygar Kaisa Mattson, tätt men välfungerande. Sett ur det kinesiska perspektivet tycker hon det kunde rymmas betydligt fler människor i Finland. Bild: Privat

VEM: Fiskarschefen Kaisa Mattson, 49. VAR: Har återvänt till Finland efter fem år i Kina och en längre period i Indien.

För Helsingforsbördiga Kaisa Mattson var möjligheten att flytta till Shanghai för att arbeta som chef för Fiskars kvalitets- och hållbarhetsfrågor mer än välkommen för fem år sedan.

Mattson, utbildad vid Svenska handelshögskolan, hade hunnit bo i Sverige och efter det sju år i New Delhi i Indien. Asien var både bekant och intressant.

– Uppdraget i Kina kändes spännande och roligt. Efter åren i Indien hade jag alltid tänkt att jag gärna också skulle uppleva hur det är att bo i Kina.

Jämfört med Indien betecknar hon vardagen i Kina som mer lik den i Finland.

– Flytten till Indien var en betydligt större omställning. Man kommer från Norden och är så van vid tanken om att alla är jämställda, lika värda. Men så fungerar det inte i Indien. Där är hela miljön väldigt olik det du är van vid från Europa.

Kina kändes däremot lättare att anpassa sig till.

– I Shanghai har folk – i den mån de vet någonting – generellt en positiv bild av Finland. Men det är klart att landet betraktas som ett väldigt litet land långt borta. Vi ligger trots allt i periferin när man tittar utifrån. Många kineser tänker på Skandinavien som helhet. De tror att alla här lever i en lyckobubbla, där allting fungerar och alla människor har jättemycket pengar. Känner de till något specifikt från Finland är det de goda Pisaresulten och i någon mån fortfarande Nokia.

Under fem år i Kina hann hon notera några positiva förändringar som relaterar till Finland. För dem berömmer hon Centralen för turistfrämjande (MEK), aktiv via kanalen visitfinland.fi.

– På senare tid har väldigt många asiater funderat på att resa, eller redan rest, till Finland. I den gruppen känner man till att miljön är ren och fin. De är nyfikna på våra årstider och jag har många gånger fått berätta för kollegor om vad norrsken är. Jag tror det här beror på att MEK har gjort ett bra jobb i Kina.

Hon flyttade nyligen hem till Helsingfors, nu med avsikt att stanna.

Under åren utomlands har den egna relationen till Finland förändrats.

I princip har hon varit ute i världen sedan 90-talet, i tiden driven av en frustration gentemot hemlandet. Hemlandsfrustrationen ledde till en framgångsrik karriär, som bland annat fört henne till två av världens största länder.

Ställt mot folktätheten i Indien och Kina framstår hela Finlands som pyttelitet.

– Jag kan tycka att det är lite förvånande hur invandrarfrågorna diskuteras här. I Finland finns så otroligt mycket plats och så väldigt lite människor jämfört med andra länder. I Shanghai bor 25 miljoner människor i en stad som är 50-60 kilometer bred. Ändå fungerar allting. Det finns el, det finns vatten, metron går varje dag. Saker kan alltså fungera också där det är folktätt.

Jämfört med det Finland som fanns i början av 90-talet är det ett annat land hon ser i dag.

– Det är inte så stor skillnad mellan Finland och andra längre. Särskilt Helsingfors, där jag mest är, känns internationellt och trendigt. Det finns mycket fler utlänningar i dag, både turister och invandrare. Finländare reser mer och de är bättre på språk.

Skillnaderna mellan Finland och Kina är förstås på många sätt stora, inte minst då det gäller storlek och betydelse i världen.

– Kina utvecklas otroligt snabbt. Jag tror de flesta inte förstår hur snabbt världen går framåt. Det gäller egentligen hela Europa som lätt lutar sig tillbaka mot sina gamla historia. Kina har haft sin revolution och belastas inte så starkt av det gamla. Slående är exempelvis att de flesta äldre kineserna har smarttelefoner. Oberoende av ålder är de väldigt intresserade av ny teknologi. De är öppna och nyfikna på ett annat sätt än i Finland.

Samtidigt är Kina ett starkt centralstyrt land. Det är inte, enligt Kaisa Mattson, alltid dåligt.

– Bestämmer regeringen någonting så sätter de snabbt i gång. Nu har man till exempel fått upp ögonen för miljöfrågor och kostsamma miljöproblem. Myndigheternas granskningar av fabrikerna har eskalerat på bara ett år och tusentals förorenande fabriker har stängs. Myndigheternas krav på energieffektivare och mindre miljöbelastande processer styr industrin mot nyare teknologi. Kina har väldiga muskler då de sätter i gång.

En del likheter mellan länderna hittar hon också.

– Kineserna är precis som finländarna väldigt hälsoorienterade. De förstår sig på hälsa och renlighet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning